Τα ζείδωρά μας κατοικίδια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Το μικρό μου σκυλάκι – καρδιοχτύπι στα πόδια μου», έχει γράψει η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος Ιντιθ Γουόρτον, ενώ ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είχε εντοπίσει το μυστικό της μακροζωίας στη σχέση με τις γάτες: «Οσο περισσότερες γάτες έχετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια της ζωής σας. Αν έχετε εκατό γάτες θα ζήσετε δέκα φορές περισσότερο από ό,τι αν έχετε δέκα. Κάποια μέρα αυτό το μυστικό θα αποκαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες».

Σκυλιά, γατιά και άλλα κατοικίδια, πολύτιμοι συνοδοιπόροι στη ζωή, για πολλούς από εμάς, σύμφωνα με προχθεσινή είδηση, φαίνεται ότι εκτός από τη συντροφιά που μας χαρίζουν, λειτουργούν και ως ψυχολογικό ανάχωμα, αποκούμπι με λίγα λόγια, στην κρίση που βιώνουμε, οικονομική και όχι μόνο. Στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας Keeppet, που φέρνει σε επαφή ιδιοκτήτες κατοικιδίων με φιλόζωους οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, δείχνουν ότι η οικονομική συγκυρία έφερε πολλούς πιο κοντά στα οικόσιτα ζώα, καθώς πάνω από έξι στους δέκα αποφάσισαν να αποκτήσουν κατοικίδιο στα χρόνια της κρίσης.

Αψηφώντας το πρόσθετο –διόλου ευκαταφρόνητο εάν είσαι ευσυνείδητος ιδιοκτήτης– οικονομικό φορτίο που συνεπάγεται η έλευση ενός κατοικιδίου στο νοικοκυριό, το 63% δήλωσε ότι απολαμβάνει τη συντροφιά του εδώ και περίπου επτά χρόνια. Είναι ένα καλό νέο. Θα ήταν χρήσιμο, βεβαίως, να γνωρίζαμε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Δίνονται διάφορα στοιχεία: Οι ιδιοκτήτες που διατηρούν κατοικίδια από μηδέν έως επτά χρόνια είναι κατά κύριο λόγο (75%) ηλικίας μεταξύ 26 και 55 ετών. Και μάλιστα οι περισσότεροι (62%) σκέφτονται πολύ σοβαρά να αποκτήσουν και δεύτερο, καθώς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σχέση που έχουν αναπτύξει με τα ζώα τους κι έτσι παραβλέπουν το πρόσθετο οικονομικό κόστος. Τέλος, είναι πολύ μεγάλο το χάσμα μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιδίων διαμένει στην Αθήνα, ποσοστό 66%, και το 17% στην υπόλοιπη χώρα. Αλλα, ας μην ξύνουμε πληγές…

Να δεχθούμε το καλό σενάριο, η κρίση να ξύπνησε σε περισσότερους την ανάγκη για μια σχέση με κάποιο κατοικίδιο. Οσοι την απολαμβάνουμε γνωρίζουμε τη μοναδικότητά της. Γνωρίζουμε όμως και τα προβλήματά της, τα οποία ξεκινούν με το που βγάζει, λ.χ., κάποιος τον σκύλο του βόλτα. Αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς είναι το 85%.

Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πάρα πολλά – η μετακίνηση, η διαμονή σε ξενοδοχεία, το μπάνιο στις παραλίες. Οσον αφορά τις μετακινήσεις, υποτίθεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο θα υπάρχουν άρθρα που θα εναρμονίζουν, επιτέλους, την Ελλάδα με ό,τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικιδίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν πράγματι η κρίση διαμόρφωσε μια δυναμική, η Πολιτεία πρέπει να την ενισχύσει. Πολύ απλά να μας κάνει τη ζωή με τα κατοικίδιά μας πιο εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή