Μίλα μου για μήλα…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο κι αν ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα και όσο κι αν γενιές ολόκληρες έμαθαν να διαβάζουν με το «Άννα, να ένα μήλο», το αθώο μηλαράκι τελικά δεν είναι τόσο αθώο! Ας θυμηθούμε το προπατορικό αμάρτημα, αλλά και την άτυχη Χιονάτη. Το μήλο κρύβει μέσα του μια τσαχπινιά και μια πονηριά που του ανοίγει άλλους δρόμους… Τυχαίο είναι άραγε που μόνο αυτό (εκτός από το σταφύλι) μας δίνει ένα θαυμάσιο κρασί;

Ο μηλίτης (cider) παρασκευάζεται από ειδικές ποικιλίες, συνήθως πολύ ξινών μήλων, που δεν θεωρούνται βρώσιμα. Γιατί εδώ το βασικό είναι να περιέχουν οξύτητα και τανίνες, που θα βοηθήσουν στο τελικό προϊόν και θα του προσδώσουν αρώματα και πολυπλοκότητα. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ακόμα και 20 διαφορετικές ποικιλίες μήλων για το μείγμα του μηλίτη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μόνο μία. Τα μήλα συλλέγονται, τεμαχίζονται και πιέζονται για να γίνει ένας παχύς πολτός, στον οποίο προστίθενται μαγιά και σάκχαρα. Ακολουθεί ζύμωση και στη συνέχεια ο πολτός φιλτράρεται σε νέες δεξαμενές και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες εμφιαλώνεται. 

Μετά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο μηλίτης τον 20ό αιώνα, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού με τη

διάδοση της μπίρας Pilsner lager, τα τελευταία χρόνια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο – ειδικά στις προτιμήσεις της νεολαίας και συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς μήνες.  

Σε ποτήρι μπίρας, σε flute σαμπάνιας ή σε φαρδύ tumbler για να χωράει αρκετό πάγο, το ανοιχτό χρυσαφί του χρώμα, οι φίνες μπουρμπουλήθρες και το λεπτό φρουτώδες άρωμά του καθιστούν τον μηλίτη ένα θαυμάσιο ποτό για όλες τις ώρες! Παραλία, μπαρ, σινεμά, στο σπίτι και εξαιρετικό για νεανικά πάρτι, καθώς είναι κατά κανόνα  χαμηλόβαθμο! Τρελαίνεται για finger food, κρέπες, τυρόπιτες, λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρουτώδεις σάλτσες, αλλά και για τυριά, από camembert μέχρι blue cheese. Και, βέβαια, δώστε του μηλόπιτα και πάρτε του την καρδιά! ■

Δοκιμάσαμε και ξεδιψάσαμε

Μηλοκλέφτης 4,5% 

Ακολουθήσαμε την αλεπού και μας οδήγησε στην κρυψώνα της γεμάτη μπουκάλια παγωμένου μηλίτη, τραγανού και μυρωδάτου, ξινούτσικου και φρουτένιου, που είναι το hit σε παραλίες και πισίνες φέτος το καλοκαίρι.

Somersby Apple 4,5%

Θυμίζει λευκό κρασί με ελαφρύ αφρισμό, εξαιρετικός μηλίτης οίνος με αναζωογονητική γεύση, ζωηρές φυσαλίδες και δροσιστικό άρωμα μήλου. 

Strongbow 5,3%

Ένα από τα πλέον διάσημα βρετανικά cider από την Ανατολή έως την Αυστραλία. Ανοιχτόχρωμο σαν ώριμο στάχυ, με ζωντανά αρώματα μήλου και μαγιάς. Το πιο αλκοολικό απ’ όλα, με ωραία ισορροπία στη γεύση ανάμεσα στο έντονο μήλο και τις ορατές τανίνες. Φρεσκάδα και κοφτερή οξύτητα.

ΙΚΕΑ

Γλυκά cider μήλο και αχλάδι χωρίς αλκοόλ θα βρούμε στο τμήμα τροφίμων της ΙΚΕΑ, μια ιδανική λύση για όσους αποφεύγουν τα  οινοπνευματώδη, για τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά πικνίκ στη θάλασσα ή για κοκτέιλ. Δοκιμάστε τα με λίγα φύλλα δυόσμου και λίγο χυμό φρέσκου λάιμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή