Με «ελευθέρας» η Τροχαία στα ΑΕΙ

Με «ελευθέρας» η Τροχαία στα ΑΕΙ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τόσο διάλογο και ηλεκτρονικό μελάνι, ο Κώστας Γαβρόγλου επιτρέπει στην αστυνομία να εισέρχεται στον χώρο του πανεπιστημίου σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Χθες, κατετέθη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, και ουσιαστικά ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας δεν έκανε δεκτή καμία από τις κρίσιμες παρατηρήσεις της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και της Συνόδου Πρυτάνεων. Αντιθέτως, με τις ρυθμίσεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές δεν αποκλείεται να κλείσουν προγράμματα στα ΑΕΙ, αφήνοντας πεδίο δράσης στα ιδιωτικά κολέγια. Επίσης, το υπουργείο εμμένει στην επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στα συλλογικά όργανα του ΑΕΙ. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα εκλέγονται για ετήσια θητεία από τους φοιτητές. Ειδικότερα, η ρύθμιση για την προστασία του ασύλου έχει αλλάξει δύο φορές από την παρουσίαση του ν/σ στα μέσα της άνοιξης. Η τελευταία εκδοχή ορίζει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος», και η πρώτη αλλαγή αφορά την προσθήκη των κακουργημάτων. Η αρχική ρύθμιση έλεγε για «περιπτώσεις κακουργημάτων και πλημμελημάτων», και, εάν διατηρούνταν, το πρυτανικό συμβούλιο θα ήταν αρμόδιο να καλέσει την αστυνομία μόνο για πταίσματα.

Τώρα, σε περίπτωση συμπλοκής μέσα στο ΑΕΙ, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των μελών του πρυτανικού συμβουλίου για να κληθεί η αστυνομία. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν αναλογισθούμε ότι στο συμβούλιο θα μετέχει και εκπρόσωπος των φοιτητών.

Ωστόσο, στη χθεσινή εκδοχή της ρύθμισης προστέθηκε ότι πλην του Πυροσβεστικού Σώματος «οι περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων». Ας το φωτίσουμε απλά: Το 2017 ο Ελληνας νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να ορίσει ρητώς ότι η Τροχαία θα μπορεί να μπει σε ένα πανεπιστημιακό campus! Και αυτό διότι, όπως εξήγησαν στην «Κ» πανεπιστημιακοί, έως τώρα υπάρχουν περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων στις οποίες η αστυνομία αρνήθηκε να εισέλθει στον πανεπιστημιακό χώρο, φοβούμενη τυχόν διαμαρτυρίες για παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Να επισημανθεί και το εξής: Το ν/σ εννοεί «πειθαρχικά παραπτώματα φοιτητών», ωστόσο, λέει «τα πειθαρχικά παραπτώματα […] από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πλην των μελών ΔΕΠ, των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και του διοικητικού προσωπικού». Μετά τις εξαιρέσεις, απομένουν οι φοιτητές.

Τέλος, καταργείται η «διαγωγή κοσμία» ως χαρακτηρισμός στους τίτλους σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή