«Ας αρχίσουν οι χοροί» στην Ανδρο που γιορτάζει με μουσική και εικαστικά

«Ας αρχίσουν οι χοροί» στην Ανδρο που γιορτάζει με μουσική και εικαστικά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανδρος βάζει τα γιορτινά της σήμερα για να εορτάσει δύο μεγάλα γεγονότα: τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος Κυδωνιέως αλλά και τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου που τα συνοδεύει. Είναι η 23η χρονιά που το Ιδρυμα (στο οποίο κρατούν τα ηνία ο Νίκος Σιγάλας, η σύζυγός του Ερη Μανούσου) συνεχίζει την πολιτιστική του συμβολή, με στόχο να προσφέρει δράσεις ποιότητος τόσο στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων είναι πάντοτε ο αγαπημένος προορισμός για τους φιλότεχνους, καθώς κάθε θέρος τόσο το Ιδρυμα Γουλανδρή όσο και το Ιδρυμα Κυδωνιέως παρουσιάζουν εικαστικά γεγονότα μεγάλου διαμετρήματος, με συνέπεια και πρόγραμμα.

Το καλοκαίρι του 2017, οι 23οι «Πλόες» φιλοξενούν το τρίτο κατά σειρά μέρος της τετραλογίας «Νηπενθή και Εωθινά», η οποία φιλοδοξεί να προσεγγίσει μέσα από την τέχνη το πνεύμα της δύσκολης σημερινής εποχής. Ο τίτλος για φέτος είναι «Εύκρατη Ζώνη» και τα έργα εστιάζουν στην πραγματικότητα της φύσης αλλά και στο βάθος του εσώτερου εαυτού. Παράλληλα, η έκθεση αποτελεί και φόρο τιμής των συμμετεχόντων καλλιτεχνών προς τον πρόσφατα χαμένο Γιώργο Λάππα. Ο γλύπτης που «έφυγε» από τη ζωή το 2016, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες εικαστικούς και όπως σημειώνει ο Νίκος Χατζηγεωργίου, η «ψυχή» του τμήματος Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κυδωνιέως, είναι κρίμα που δεν πρόλαβε η Ανδρος να δει μια ατομική του έκθεση.

Ολα αυτά τα χρόνια, το Ιδρυμα έχει βάλει τα δυνατά του να μας συνθέσει ένα πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής των τελευταίων δεκαετιών. Ανάμεσα στα πεπραγμένα του βρίσκει κανείς την παρουσίαση του περίφημου ατελιέ της Καλλιθέας (Φασιανός, Σπεράντζας, Στεφάνου), των μαθητών του Λεονάρντο Κρεμονίνι (Φιλοπούλου, Σακαγιάν, Ρόρρης κ.λπ.), αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Παύλος, ο Takis, ο Κεσσανλής, ο Ψυχοπαίδης, ο Σόρογκας, ο Κοκκινίδης, ο Μυταράς, ο Καράς, ο Φιλόλαος, ο Μάριος Πράσινος, ο Καραβούζης, ο Δημ. Γέρος, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Κυριτσόπουλος, ο Κυριακούλης, ο Μποκόρος, ο Λάμπερτ. Πάνω από 250 δημιουργοί έχουν εκθέσει τα έργα τους σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, τις οποίες επιμελείται η Αθηνά Σχινά, ιστορικός και κριτικός τέχνης. Φέτος συμμετέχουν οι: Νίκος Αγγελίδης, Χρύσα Βουδούρογλου, Πέτρος Βρέλλης, Γιώργος Γυπαράκης, Ελλη Κουτσουκέλλη, Κωνσταντίνος Μάσσιος, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αντώνης Στάβερης, Ηλίας Τσακμάκης. 

Από πέρυσι –πάντως– ξεκίνησε και ένα πάντρεμα των εικαστικών και μουσικής έτσι ώστε να πυκνώσει το πλέγμα των δράσεων. Ο αγαπημένος σε όλους Διονύσης Σαββόπουλος θα δώσει μια συναυλία στις 10 το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο της Ανδρου, μετά τα εγκαίνια. Μισός αιώνας συμπληρώνεται εφέτος από την επέτειο της κυκλοφορίας του ιστορικού βινυλίου του «Φορτηγού» και θα ακούσουμε τραγούδια από αυτή τη δουλειά καθώς και άλλα που γράφτηκαν περίπου την ίδια περίοδο.

Μαζί με τον Σαββόπουλο, θα είναι η Κατερίνα Πολέμη, ο Θέμης Σκανδάμης, η Εύη Μάζη και ο Δημήτρης Λάππας. Η είσοδος θα είναι δωρεάν – με προσκλήσεις που θα δίδονται από το πρακτορείο ΠΛΟΕΣ TRAVEL της Κατερίνας Κασιδώνη στη Χώρα και το Ιδρυμα Κυδωνιέως. Καθώς το θέατρο είναι περιορισμένης χωρητικότητας, καλό είναι να τις εξασφαλίσετε προτού πάτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή