ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατσαβουρόπιτα

Φώτης Χρυσανθίδης

Φωτογραφία: ΑΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Αυγά, Γιαούρτι, Ζάχαρη και Αλεύρι, Γλυκά

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 30΄-35΄

Υλικά (για 18 κομμάτια)
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 5 αυγά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι

  • 2½ κούπες νερό
  • 2½ κούπες ζάχαρη
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο  


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά να βράσουν για 8 λεπτά, και το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 30 εκ. τσαλακώνοντάς το, σαν φυσαρμόνικα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο.

Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντάς τα το ένα μετά το άλλο στο ταψί, σε μία σειρά και όχι το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι θα καλύψουμε όλο το ταψί.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Μόλις χυλώσει το μείγμα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα τσαλακωμένα φύλλα.

Ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια, χωρίς να τα κόψουμε μέχρι κάτω, και αφήνουμε να σταθεί για 4-5 λεπτά.

Έπειτα το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει.

Μυστικό

Αν μας αρέσει η μυρωδιά του παραδοσιακού βουτύρου γάλακτος, μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με αυτό, αντί με λάδι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ