ΠΟΛΗ

Η βραβευμένη πολυκατοικία του Νίκου Κτενά στο Νέο Ψυχικό αλλάζει τα δεδομένα και γίνεται αξιοθέατο

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η πολυκατοικία «Inside-Out» του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά και των συνεργατών του, στο Νέο Ψυχικό. Διατυπώνει νέα προσέγγιση στην αστική κατοίκηση και βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΠΙΣΤΗ)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ανάμεσα στα διώροφα και τριώροφα του ’60 και του ’70, στην καρδιά του Νέου Ψυχικού, η καινούργια πολυκατοικία υψώνεται με τόλμη, με χρώμα, με νέα υλικά. Από μία άποψη είναι αξιοθέατη, είναι, δηλαδή, ένα ρήγμα στο αστικό πεδίο των ως επί το πλείστον ανιαρών κατασκευών που με ελαφρές παραλλαγές έχουν λίγο-πολύ γεμίσει την Ελλάδα σε μια επίσης ανιαρή χρωματική ομοιομορφία του λερωμένου λευκού που κουράζει χωρίς να προτείνει τίποτε.

Η νέα αυτή πολυκατοικία με την επωνυμία «Inside-Out», στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου 52 και Θεμιστοκλέους στο Νέο Ψυχικό, είναι πρόσφατα βραβευμένη με το βραβείο 2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και είναι έργο του Νίκου Κτενά και των συνεργατών του (Nikos Ktenas Architecture), ενός αρχιτέκτονα με ισχυρή προσωπικότητα. Ο Νίκος Κτενάς –που γι’ αυτό το έργο συνεργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο με τους Βάνια Αγγελοπούλου, Κατερίνα Βασιλάκου - AVW Architects, Κατερίνα Κεφαλογιάννη, Πάνο Κουκόπουλο, Geraldo Tzemali και Δημήτρη Ξυνομηλάκη– διδάσκει τα τελευταία χρόνια στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και πηγαινοέρχεται μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. H σκέψη του είναι ανέκαθεν ανοικτή σε ρεύματα και ιδέες και ισχυρό ενδιαφέρον του είναι αφενός το άνοιγμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στη διεθνή κοινότητα αλλά και η ανανέωση του κουρασμένου και μάλλον αποτυχημένου μοντέλου της ελληνικής πόλης.

Η γιορτή των βραβείων, που περιλαμβάνουν αρκετά ακόμη ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα έργα (κατοικίες και ανακαινίσεις), έγινε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, αλλά αν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για το έργο που πρώτευσε, στο Νέο Ψυχικό, είναι γιατί, όπως πολύ σωστά ελέχθη, προτείνει την ανανέωση της πολυκατοικίας. Οπως λέει ο Νίκος Κτενάς, η πολυκατοικία αυτή ανατρέπει τη σχέση με τον ακάλυπτο, καθώς τον προτείνει ως κεντρικό χώρο εισόδου, κάνοντάς τον λειτουργικό και αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου. Υπάρχει δομή που δίνει μέγιστη ελευθερία για τις κατόψεις των διαμερισμάτων αλλά και για τις όψεις, και αυτό είναι εμφανές σε κάθε περαστικό. Ενας κρεμαστός κήπος στο τελευταίο επίπεδο έρχεται να δώσει απάντηση για τις ατελείς κατά κανόνα στέψεις των ελληνικών πολυκατοικιών. Ενα τεράστιο θέμα των σύγχρονων πόλεων στην Ελλάδα είναι η λειτουργική ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Και η πολυκατοικία αυτή, πέρα από την εξαίρετη αισθητική της, δείχνει και ένα δρόμο σκέψης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη