Πολιτική επίθεση Γαβρόγλου στην Αρχή Αξιολόγησης των ΑΕΙ

Πολιτική επίθεση Γαβρόγλου στην Αρχή Αξιολόγησης των ΑΕΙ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές εμφανίστηκε να έχει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επιτιθέμενος στην ηγεσία της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ειδικότερα, η έκθεση της ΑΔΙΠ (την παρουσίασε η «Κ» στις 18/10) ανέδειξε τις στρεβλώσεις στα ΑΕΙ, και ενδεικτικά ζητεί την παροχή προγραμμάτων σπουδών στα αγγλικά, την ανάπτυξη θεσμών αριστείας, τη βελτίωση των ρυθμών αποφοίτησης, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Χθες, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε με οξύτητα στην ηγεσία της ΑΔΙΠ. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχει απογοήτευση, διότι δεν είδαμε τίποτε πέρα από ό,τι είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της ΑΔΙΠ… Εδώ, λοιπόν, τίθεται ένα σοβαρό θέμα, ποιες πρέπει να είναι οι λειτουργίες των ανεξάρτητων αρχών, ποιες πρέπει να είναι οι συνεργασίες τους με την πολιτεία». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γαβρόγλου πρότεινε «να συζητήσουμε, εάν η αριθμολαγνεία και η ποσοτικοποίηση των πάντων βοηθούν στην κατανόηση της πραγματικότητας… Είναι διαφορετικά η συζήτηση και μελέτη δεδομένων που πρέπει να γίνονται, γιατί και στον τόπο μας υπάρχει αδυναμία μελέτης δεδομένων, από το να υπάρχει ένα επί της ουσίας κείμενο πολιτικής, γιατί τέτοια είναι η έκθεση της ΑΔΙΠ».

Μάλιστα, ο υπουργός χρησιμοποίησε οξύτατη γλώσσα για την αναφορά της έκθεσης στις μεταπτυχιακές σπουδές. «Εκείνο που σχεδόν σοκάρει, είναι η πλήρης έλλειψη αναφοράς για τις παθογένειες συστήματος» είπε, ενώ ζήτησε την απόσυρση εγγράφου που φέρεται να έστειλε η ΑΔΙΠ στα ΑΕΙ για την πιστοποίηση των σπουδών. Η πρόεδρος της ΑΔΙΠ Νικολέττα Παϊσίδου δήλωσε άγνοια για το έγγραφο, ενώ ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις στα ΑΕΙ.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανάσιος Μιχελής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πιο ευκρινές το πολιτικό στίγμα της κυβερνητικής πλευράς, δηλώνοντας «όσες περισσότερες ανεξάρτητες αρχές φτιάχνουμε, τόσο αφαιρείται πολιτικό βάρος από την πολιτεία, που μπορεί να αποφασίζει. Ανεξάρτητες αρχές που δεν λογοδοτούν, που δεν ξέρω πώς αποφασίζουν ή το πώς επιλέγονται, αρχίζουν να με φοβίζουν».

Αμεση ήταν η απάντηση της Νίκης Κεραμέως, τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. «Η ΑΔΙΠ είναι ανεξάρτητη αρχή, διοικητικά αυτόνομη. Βεβαίως, να ασκούμε κριτική. Θα περίμενε κανείς όμως, από τον υπουργό, εάν θεωρεί ότι υπάρχουν τρωτά σημεία, να προτείνει τρόπους βελτίωσης και όχι να απευθύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια ανεξάρτητη αρχή, φτάνοντας σε σημείο να ζητά απόσυρση εγγράφου. Κύριε υπουργέ, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές για συγκεκριμένο λόγο, οι οποίες δεν υπάγονται σε εντολές της κυβέρνησης», και αργότερα, προσέθεσε: «Για άλλη μία φορά, αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση αποστρέφεται και τις ανεξάρτητες αρχές και την έννοια της αξιολόγησης». Για «δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ στις ανεξάρτητες αρχές, και στους αριθμούς…» μίλησε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή