Αλλο ένα ερώτημα για το ΕΜΣΤ

Αλλο ένα ερώτημα για το ΕΜΣΤ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μια ενδιαφέρουσα έκθεση, ένα διαδραστικό εικαστικό πρόγραμμα με τίτλο «Face forward… into my home», το οποίο σχεδιάστηκε από το ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Εντεκα έργα από τη συλλογή σύγχρονης τέχνης του μουσείου ενέπνευσαν τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Την ίδια στιγμή, όμως, που το μισάνοιχτο ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του στη μετά documenta εποχή, έρχονται οι ίδιες οι εξελίξεις να απειλήσουν και πάλι την πορεία του προς το πολυπόθητο ολοκληρωτικό άνοιγμα.

Την ερχόμενη Τρίτη 28 Νοεμβρίου, η θητεία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του μουσείου Κατερίνας Κοσκινά λήγει και μέχρι αυτήν τη στιγμή όλα τα χαρτιά –από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού– παραμένουν κλειστά για το αν θα ανανεωθεί η θητεία της ή θα ξαναμπεί το ΕΜΣΤ σε νέες περιπέτειες και καθυστερήσεις. Η κ. Κοσκινά, όπως είναι γνωστό, επιθυμεί να παραμείνει, διεκδικεί όμως τετραετή θητεία. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δεν αποκαλύπτει την απόφασή της και το μόνο που επαναλαμβάνει διαρκώς είναι ότι το μουσείο θα ανοίξει κανονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να αμφισβητήσουμε την υπουργό· άλλωστε, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους έχει σχεδόν φθάσει. Το τι θα πράξει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε σχέση με τη θητεία της κ. Κοσκινά θα μας δείξει αν υπάρχουν ελπίδες να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ή όχι, αφήνοντας το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μισάνοιχτο για αρκετό καιρό ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή