Ο «παππούς» των κοκτέιλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Old Fashioned Week πριν από λίγο καιρό μού θύμισε ένα από τα κλασικά κοκτέιλ, που εξακολουθεί να παραμένει αξεπέραστο. Οι επαΐοντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι, αν το bourbon είναι ο βασιλιάς του αμερικανικού ουίσκι, το Old Fashioned είναι ο βασιλιάς των bourbon κοκτέιλ. Και όχι μόνο. Το Old Fashioned στην Αμερική ήταν συνυφασμένο με την έννοια «κοκτέιλ». Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από μια αναφορά του εκδότη τοπικής εφημερίδας του Hudson της Νέας Υόρκης, που έδωσε τον ορισμό του κοκτέιλ ως: «δυνατό αφέψημα με απόσταγμα, bitters, νερό και ζάχαρη». Το ονομάζουν bittered sling και το 1833 περιγράφεται η παρασκευή του με ρούμι, τζιν ή μπράντι, ενώ προσθέτουν διάφορα λικέρ και αψέντι. 

Το 1860 η αρχική εκδοχή έρχεται στη μόδα και οι αναφορές μιλούν για ένα κοκτέιλ όπως παλιά, ένα old fashioned, όπου κυριαρχεί το αμερικανικό ουίσκι bourbon ή rye. Επίσημα το όνομα Old Fashioned εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1881 σε μια λέσχη κυρίων στο Κεντάκι. Στην πορεία το Old Fashioned γίνεται όλο και πιο αγαπητό και το 1948 θα βρεθεί ανάμεσα στα 6 βασικά κοκτέιλ στη βίβλο των απανταχού mixologists «Τhe Fine Art of Mixing Drinks» του David Embury.

David Embury

H old fashioned συνταγή

60 ml bourbon ή rye whisky

1 κύβο ή 1 κουταλάκι λεπτή ζάχαρη

2 σταγόνες Angostura ή Peychaud’s  bitters

2-3 σταγόνες νερό

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Στο φαρδύ χαμηλό ποτήρι που έχει το όνομά του (old fashioned) βάζουμε τον κύβο της ζάχαρης και τον βρέχουμε με τα bitters και το νερό. Τον λιώνουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ουίσκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάζουμε μεγάλα σκληρά παγάκια και ανακατεύουμε με προσοχή να παγώσει καλά το ποτό μας. Προσθέτουμε μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού την πιέσουμε να βγουν τα έλαιά της, στην επιφάνεια του κοκτέιλ μας.

Η παραλλαγή

Τι θα λέγατε για ένα Old Fashioned κοκτέιλ με τα πλούσια αρώματα και τη μοναδική γεύση του Havana Club 7 Ετών; Εμείς λέμε «ναι», χειροκροτώντας τη νέα εκδοχή και συγχρόνως τιμώντας την κουβανέζικη παράδοση. Άλλωστε, ένα super premium παλαιωμένο ρούμι με παράδοση ετών είναι σίγουρα η ιδανική βάση για ένα premium ιστορικό κοκτέιλ!

50 ml Havana club 7 anos

1 κουταλιά ζάχαρη

1 κουταλιά νερό

2-3 σταγόνες Essence of Cuba

(στις κάβες)

1 φλούδα πορτοκάλι

Η παρασκευή είναι ακριβώς ίδια με το κλασικό Old Fashioned.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή