Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ κάνει το ποδαρικό στη στήλη, με μήνυμα για το 2018

Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ κάνει το ποδαρικό στη στήλη, με μήνυμα για το 2018

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, είναι φίλη της εφημερίδος. Αλλωστε διαβάζει την «Κ» καθημερινά καθώς ομιλεί απταίστως την Ελληνική. Τα «Αθηναϊκά» της ζήτησαν να γράψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το 2018 και εκείνη ανταποκρίθηκε με θέρμη. Ιδού:

«Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνω τον πρώτο μου χρόνο στην Ελλάδα ως Βρετανίδα πρέσβειρα. Ο διορισμός μου εδώ μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπηρέτησα εκτός των βρετανικών συνόρων, 25 χρόνια πριν.

Πολλές φορές μου ζητούν να κάνω τη σύγκριση και να πω τι άλλαξε και τι έχει μείνει το ίδιο από τότε. Η πιο μεγάλη αλλαγή που είδα είναι στις υποδομές της χώρας. Τα σημαντικά έργα των προηγούμενων τριών δεκαετιών, όπως το μετρό της Αθήνας, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο, οι καινούργιοι δρόμοι και γέφυρες που μεταμόρφωσαν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας και διευκόλυναν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βέβαια, αυτό που παραμένει σταθερό είναι οι Ελληνες, που εξακολουθούν να είναι ζεστοί και φιλόξενοι, εύγλωττοι και με τον δικό τους, μοναδικό, τρόπο σκέψης. Ακριβώς όπως τους θυμάμαι πριν από σχεδόν μια γενιά που ήμουν εδώ, ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που ανταμείβει γενναιόδωρα έναν διπλωμάτη που ζει στην Ελλάδα.

Αυτό όμως που συνεχίζει να με εντυπωσιάζει πολύ είναι οι ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων. Δεσμοί με βαθιές και μακρόχρονες ρίζες, που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ενισχυθεί αλλά και ανανεωθεί. Σπάνια γνωρίζω κάποιον στην Ελλάδα που δεν έχει σπουδάσει ή έχει εργαστεί στη Βρετανία, ή που δεν έχει μια κόρη ή έναν γιο που βρίσκεται εκεί τώρα. Από τον Ελληνα γιατρό στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τον νεαρό που κάνει την πρακτική του σε δικηγορική εταιρεία στο City, ή τον σχεδιαστή ψηφιακών εφαρμογών στο Λονδίνο, οι Ελληνες βρίσκουν ευκαιρίες και συμβάλλουν θετικά στη χώρα μας. Πολύ σπάνιο είναι επίσης το να συναντήσω Βρετανό που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Τα τρία εκατομμύρια που έρχονται εδώ κάθε χρόνο καθώς και οι 45 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι καταδεικνύουν την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί η Ελλάδα στους Βρετανούς, η οποία συνεισφέρει και στην ελληνική οικονομία.

Αυτή η αμφίδρομη σχέση έχει δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο οικειότητας, θαυμασμού και σεβασμού μεταξύ των δύο λαών μας. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου το 2017 ήταν να εξηγήσω την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ε.Ε. και τις συνέπειες που αυτό θα έχει. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι το βάθος και το πλάτος των ανθρώπινων δεσμών που μας ενώνουν θα είναι ένα ισχυρό στήριγμα για τη σχέση μας ενόψει των αλλαγών που έχουμε μπροστά μας.

Τα Χριστούγεννα πέρασα αρκετό χρόνο διαβάζοντας για την ιστορία της Ελλάδας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αξίζει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας από καιρού εις καιρόν, αυτή την πραγματικά σκοτεινή περίοδο που διένυσαν και οι δύο χώρες μας. Με το πνεύμα της ανθεκτικότητας ξεπεράσαμε τις αντιξοότητες εκείνης της εποχής και το ίδιο πνεύμα μας χαρακτηρίζει και σήμερα. Αισθάνομαι πως χάρη σε αυτό, ακόμα και μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα ξανακερδίζει την αισιοδοξία και τον δυναμισμό της, που αυτές οι φιλόδοξες και καινοτόμες προσπάθειες των προηγούμενων δεκαετιών αντιπροσωπεύουν.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες και την ομάδα σύνταξης της “Καθημερινής”».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή