Κρατώντας την μπαγκέτα: μια μικρή ιστορία από τον Λ. Καβάκο στις πρόβες της ΚΟΑ

Κρατώντας την μπαγκέτα: μια μικρή ιστορία από τον Λ. Καβάκο στις πρόβες της ΚΟΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δένδρο ήταν πεσμένο στο πάτωμα, σαν σωριασμένος ανδριάντας. Κάποιες υπάλληλοι του Μεγάρου Μουσικής, επιφορτισμένες με το άχαρο καθήκον, αφαιρούσαν προσεκτικά τα στολίδια και τις κορδέλες. Η μυρωδιά του έλατου κυριαρχούσε στον κενό ισόγειο χώρο, λες και βρισκόμασταν στο βουνό, όχι στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τις προσπέρασα βιαστικά για να πάω στα ενδότερα, στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου ο Λεωνίδας Καβάκος έκανε χθες πρόβα μαζί με τους μουσικούς. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιολιστής θα ανεβεί στο πόντιουμ για τέσσερις συνολικά συναυλίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου, με την εκκίνηση να γίνεται εκτός Αθηνών αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η σύμπραξη αυτή κρύβει μια ωραία ιστορία: μέλη της ΚΟΑ πλησίασαν τον Καβάκο και του πρότειναν την ιδέα να κρατήσει την μπαγκέτα. Εκείνος δέχθηκε και έτσι η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2016, με τον βιολιστή να είναι ταυτόχρονα σολίστ και αρχιμουσικός. Το πιο συγκινητικό δεν είναι ότι ένας μουσικός παγκόσμιας κλάσης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ενός αξιόλογου μουσικού συνόλου της πατρίδας του, αλλά ότι αποφάσισε να δώσει την αμοιβή του για τις ανάγκες της ΚΟΑ και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ίδιο θα συμβεί και με τις φετινές εμφανίσεις, οι οποίες θα γίνουν στην πλειονότητά τους μακριά από την Αθήνα, ύστερα από δική του επιθυμία.

Πρώτοι σταθμοί της φετινής πορείας, το Αγρίνιο και η Πάτρα. Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου η ΚΟΑ και ο Καβάκος θα εμφανιστούν, με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, με σκοπό τη στήριξη τοπικών φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών. Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, η ορχήστρα θα φιλοξενηθεί, με την πολύτιμη αρωγή του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του πανεπιστημίου. Μέρος των εσόδων της συναυλίας στην Πάτρα θα διατεθούν για τη στήριξη της Λέσχης Φίλων της Κλασικής Μουσικής Πατρών, φορέα με ιστορία στην έμπρακτη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι επόμενες συναυλίες θα γίνουν τον Μάιο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στα διαλείμματα της πρόβας, ο Λεωνίδας Καβάκος, που παραχώρησε συνέντευξη για το περιοδικό «Κ», η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή, θυμήθηκε την «πρώτη» του εμφάνιση με την ΚΟΑ, με την οποία είχε συνεργαστεί και ο –επίσης μουσικός– πατέρας του: «Πρέπει να ήμουν περίπου 8 ετών και πήγαινα με τον πατέρα στις πρόβες. Με έβαζε και καθόμουν κοντά στα τύμπανα, τα οποία έπαιζε ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης, διότι εκείνη την περίοδο της ζωής μου είχα τρέλα με αυτά. Ημουν δίπλα του και τον θυμάμαι να τα κουρδίζει, μια διαδικασία μαγική. Μια φορά, μάλιστα, μου είχε δώσει και τις μπαγκέτες και χτύπησα εγώ τα τύμπανα. Ηταν απίστευτη στιγμή για εμένα, που ακόμα δεν είχα αρχίσει να μαθητεύω δίπλα στον δάσκαλο του βιολιού, τον Καφαντάρη». Ο Καβάκος επέστρεψε στις πρόβες του με αυτήν τη γλυκιά ανάμνηση, κρατώντας αυτήν τη φορά την μπαγκέτα του μαέστρου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή