80 χρόνια πριν στην «Κ» 21.Ι.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 21.Ι.1938

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ:  [Σημείωμα ανυπόγραφο.] Χθες εις το Μέγαρον Παπαστεφάνου (οδός Νίκης 11α) εγένοντο τα εγκαίνια της εκθέσεως του γνωστού ζωγράφου Ι. Τσαρούχη. Η πρώτη αυτή ατομική του έκθεσις εσημείωσε την επιτυχίαν η οποία ανεμένετο εκ μέρους όλων εκείνων που εγνώριζον από καιρό την αξίαν του έργου του. Παρευρέθη ο καλύτερος και ο γνωστότερος κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών, θαυμάζων και περιεργαζόμενος την πραγματικώς τολμηράν του εργασίαν. Κυρίως έκανε εντύπωσιν η χρωματική του διάθεσις, μία ιδιαίτερη και οξεία αίσθησις του χρώματος εκφρασμένη εις ύφος έντονον, ειλικρινές, άμεσον, πηγαίον, έχον ουσιαστικήν σχέσιν με το ύφος της λαϊκής μας τέχνης. Παρουσίασε έργα καθαράς ζωγραφικής καθώς και μία διαλεγμένη σειρά από σκηνογραφίας. Από τους 60 περίπου πίνακας που έχει η έκθεσίς του, σημειώνουμε όλως ιδιαιτέρως τον υπ’ αριθ. (9) «Νεκρά φύσις» και τον υπ’ αριθ. (28) «Γυμνό όρθιο»· ως έργα με σπάνια χρωματικά και συνθετικά προτερήματα, επάνω εις το ύφος μιας προηγμένης λαϊκής τέχνης. Εργα του ηγόρασαν η κα Μαρίκα Κοτοπούλη, η Διεύθυνσις Γραμμάτων και Τεχνών του υπουργείου Παιδείας, η κα Παπαστεφάνου κ.ά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Η παλαίμαχος καλλιτέχνις Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η οποία απέθανε προχθές την νύκτα κηδεύεται σήμερον εις τον ναόν Αγίου Κωνσταντίνου. Το «Βασιλικόν Θέατρον» [Εθνικό] πενθούν τον θάνατον της αειμνήστου ηθοποιού, δεν έκαμε χθες δοκιμήν και ανήρτησε μεσίστιον την σημαίαν του.

ΠΥΓΜΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ: Τα αφιχθέντα φύλλα των Γερμανικών εφημερίδων, περιγράφοντα τον αγώνα του Χριστοφορίδη προς τον Εντερ, τέως πρωτοπυγμάχον Ευρώπης ημιμέσων βαρών, αφιερώνουν ενθουσιώδη σχόλια διά τον Ελληνα πρωταθλητήν, επιβληθέντα με μεγάλην διαφοράν εις τα σημεία. Αναφέρουν ότι ο Ελλην πρωτοπυγμάχος αγωνίζεται με άμεμπτον τέχνην, ότι εις τον αγώνα του ήτο ασυγκράτητος διατηρήσας συντριπτικήν διά τον Γερμανόν υπεροχήν και ότι ο τελευταίος απέφυγε το νοκ-άουτ μόνον χάρις εις την πείραν του.

ESPRESSO: Αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται [Αθήναι] τα καταστήματα τα οποία παρασκευάζουν «καφέ – εσπρέσσο». Εννοείται ότι αυτό δεν μειώνει καθόλου την κατανάλωσιν του συνήθους καφέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή