Μακρυχέρηδες νέας γενιάς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κ. ήταν απλώς άλλη μία περίπτωση στη μεγάλη, δυστυχώς, λίστα των θυμάτων. Δεν ήταν ανυποψίαστος. Το αντίθετο. Ηξερε πολύ καλά τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζει, και πάντοτε έπαιρνε τις προφυλάξεις του. Απλώς είχε να κάνει με άψογους επαγγελματίες, με κλεφτρόνια νέας γενιάς, περιποιημένα, καλοντυμένα, που δεν τραβάνε την προσοχή, εξαιρετικά επιδέξια.

Τα λίγα δευτερόλεπτα που αφαιρέθηκε πίνοντας τον πρωινό του καφέ, τούς ήταν αρκετά για να αρπάξουν το σακίδιό του και να εξαφανιστούν. Ερμού, Πλάκα, Μοναστηράκι, πλατεία Αγίας Ειρήνης, Ακρόπολη. Οι μικροκλοπές είναι καθημερινή ρουτίνα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και περισσότερο, φυσικά, για τους τουρίστες.

Ο,τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, Ρώμη, Βαρκελώνη, Πράγα, Λονδίνο, συμβαίνει τώρα και στην Αθήνα. Η αύξηση των ξένων επισκεπτών έχει δημιουργήσει καλή «πελατεία» για σπείρες που ξεχύνονται στους δρόμους, στο μετρό, σε μαγαζιά και κάνουν χρυσές δουλειές.

Πριν από λίγες μέρες, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph είχε εκτενές άρθρο με τίτλο «Μπορεί η Αθήνα να αντιμετωπίσει την επιδημία των πορτοφολάδων;». Στο ρεπορτάζ, ένας Βρετανός, που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αθήνα και έπεσε θύμα ληστείας, έλεγε πως όταν επισκέφθηκε τη βρετανική πρεσβεία για να προμηθευτεί προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα, συνάντησε κι άλλους με το ίδιο πρόβλημα, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ένα φωτογραφείο που υπάρχει λίγο πιο κάτω, κάνει χρυσές δουλειές».

Το τελευταίο ακούγεται κάπως υπερβολικό, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Αν επισκεφθεί κανείς ταξιδιωτικά φόρουμ σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, θα διαβάσει πολλές ιστορίες τουριστών που βρέθηκαν στη δυσάρεστη αυτή θέση. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους και δίνουν συμβουλές σε όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Δύσκολα θα βρεις κάποιον να ισχυριστεί ότι η Αθήνα δεν είναι μια ασφαλής πόλη, οι περισσότεροι όμως σημειώνουν με έμφαση ότι οι πορτοφολάδες αποτελούν μεγάλη απειλή.

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας The Telegraph φιλοξενούνται παλαιότερες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. «Το καθημερινό έγκλημα και οι πορτοφολάδες συνδέονται με την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας». Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα του κ. Τόσκα. Αν δηλαδή αποκλειστικά στην κρίση πρέπει να αναζητήσουμε τους ενόχους και όχι κάπου αλλού. Μπορούμε λ.χ. να σκεφτούμε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τα αφύλακτα σύνορα ή θα μας πουν ακροδεξιούς; Μπορούμε να αναφερθούμε στα μηνύματα ανοχής που στέλνει προς διάφορες πλευρές η κυβέρνηση ή θα μας πούνε φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας;

Αποδίδοντας τα πάντα στην κρίση –που οι προηγούμενοι δημιούργησαν φυσικά– και στον αντιπολιτευτικό λόγο, δεν λύνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας. Χρειάζoνται σχέδιο και σοβαρότητα. Ειδικά τώρα, που η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή