Λαμπερή φιλανθρωπική βραδιά στη Λυρική με το «Χρονικόν της Αλωσης»

Λαμπερή φιλανθρωπική βραδιά στη Λυρική με το «Χρονικόν της Αλωσης»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα σημαδιακή για τον ελληνισμό η Τρίτη 29η Μαΐου, εγγεγραμμένη στην εθνική μας μνήμη με μελάνι ανεξίτηλο. Αυτή τη σημαντική επέτειο επέλεξε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», σε συνεργασία με την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», για να διοργανώσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Το ορατόριο «Το Χρονικόν της Αλωσης» που συνέθεσε ο Γιώργος Χατζηνάσιος, στηριζόμενος στα κείμενα του «ιστορικού» Γεωργίου Φραντζή, χρονικογράφου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη και στον Μυστρά. Για χάρη της «Ελπίδας» ανέβηκε και στην Αθήνα, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος πάντα δείχνει αμέριστη στήριξη στον Σύλλογο.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να καταφθάνει από νωρίς. Μερικοί μάλιστα έκαναν και μια ευχάριστη απογευματινή βόλτα στο πάρκο, πριν δύσει ο ήλιος. Η σάλα που χωρά 1.260 άτομα είχε γεμίσει ασφυκτικά, ενώ η παράσταση ξεκίνησε λίγο μετά τις εννιά με την έλευση του κ. Παυλόπουλου. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε υποδεχθεί στο μεταξύ πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, διπλωματικού και πολιτιστικού κόσμου που θέλησαν με την παρουσία τους να ενισχύσουν το σπουδαίο έργο της «Ελπίδας». Το πιο συγκινητικό είναι ότι το «παρών» έδωσαν και οι θεράποντες γιατροί, οι οποίοι έχουν καταφέρει να σώσουν πολλές παιδικές ζωές με την αφοσίωση και τον καθημερινό τους αγώνα στη μονάδα.

Η παράσταση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και μετέφερε τους θεατές στις τελευταίες ημέρες πριν από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Το έργο είναι βασισμένο σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική αλλά εμπλουτίστηκε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Αλωση της Πόλης. Μία ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών, που αποτελείτο από τον Γρηγόρη Βαλτινό, στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, στον ρόλο του Γεωργίου Φραντζή και τον Γιάννη Χριστόπουλο, στον ρόλο του Μωάμεθ, καταχειροκροτήθηκε. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, λειτούργησε σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Στην παράσταση συμμετείχαν ακόμη: η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου και την κ. Βαρδινογιάννη επισκέφθηκαν τα παρασκήνια για να συγχαρούν τους συντελεστές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντρη Αναστασιάδη, πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δέσποινα κ.ά. Ολα τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν υπέρ των σκοπών της «Ελπίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή