Τα δύο βραζιλιάνικα C

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκω στην play list το «μάμπο μπραζιλέιρο» στην αυθεντική εκτέλεση, με τη βραχνή φωνή της Σπεράντζας Βρανά, και ξεκινάω να φτιάξω Caipirinha!

Ψάχνω στο ράφι με τα ποτά για cachaça, γιατί Caipirinha χωρίς cachaça δεν γίνεται. Πολλοί μπερδεύουν την cachaça με το ρούμι, αλλά, όπως ισχυρίζονται οι Βραζιλιάνοι, το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι παράγονται και τα δύο από το ζαχαροκάλαμο. Για την παραγωγή της cachaça το ζαχαροκάλαμο αλέθεται, βγαίνει ο χυμός του, που ζυμώνεται για περίπου 24 ώρες και στη συνέχεια βράζει μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αλκοολικό αποτέλεσμα. Το εθνικό ποτό της Βραζιλίας είναι απόλυτα δεμένο με την κουλτούρα της χώρας, όπως το καρναβάλι, το ποδόσφαιρο και η σάμπα. 

Η ιστορία θέλει να πρωτοεμφανίζεται κάπου τον 16ο αιώνα στις φτωχογειτονιές της χώρας, όπου οι εργάτες στις φυτείες των ζαχαροκάλαμων έπαιρναν τα περισσεύματα που είχαν ζυμωθεί ως ανταμοιβή. Η cachaça, το ποτό των φτωχών, άρχισε να γνωρίζει διεθνείς δόξες όταν έκανε την εμφάνισή του στη δημοφιλή πια Caipirinha. Ένα δροσερό κοκτέιλ που οι βραζιλιάνικες κυβερνήσεις προωθούν με κάθε τρόπο, προκειμένου να γίνει, μαζί με την cachaça, το σύμβολο της βραζιλιάνικης κουλτούρας και ζωής, όπως έχουν γίνει η μαργαρίτα και η τεκίλα για το Μεξικό. 

Λατρεύω το απλό αυτό κοκτέιλ, του οποίου η υπόσταση και η επιτυχία βασίζονται στα πρώτης τάξεως υλικά: λευκή, κρυστάλλινη, φρέσκια cachaça, ζάχαρη λευκή από ζαχαροκάλαμο και βραζιλιάνικα λάιμ (αναζητήστε τις μικρές μπλε ετικετούλες που δηλώνουν την προέλευσή τους). Για να φτιάξω λοιπόν μια Caipirinha:

Σε ένα χοντρό φαρδύ γυάλινο ποτήρι κόβω ένα λάιμ στα 8 και το πασπαλίζω με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Mε ένα χοντρό ξύλινο γουδοχέρι (muddler το λέμε στο χωριό μου…) συνθλίβω τα λάιμ, έτσι ώστε να βγάλουν όλο τον χυμό της σάρκας και τα έλαια της φλούδας, και να λιώσουν τη ζάχαρη. Προσθέτω 3 σφηνάκια cachaça και ανακατεύω καλά, να

διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτω άφθονο χοντροτριμμένο πάγο, ανακατεύω ξανά και…  «να ’ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά…».

Διαλέγοντας cachaça στις ηλεκτρονικές κάβες www.kylix.gr και www.houseofwine.gr: Mangaroca 17,30 €, Janeiro 20,30 €, Pitu 19,30 €, Sagatiba 18,10 €, Leblon 27,70 €, Ypioca 19,80 €. ■

Tip

Αν η cachaça αντικατασταθεί με ρούμι, έχουμε μια Caipirissima και, στην περίπτωση που τη θέση της πάρει η βότκα (συμβαίνουν κι αυτά), απολαμβάνουμε μια Caipirosca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή