Ποδοσφαιρικός πολιτισμός

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέλγιο – Ιαπωνία 3-2. Από 0-2. Ισως το καλύτερο (έως χθες το μεσημέρι) ματς του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί με το 4-3 της Γαλλίας επί της Αργεντινής.

Σκέφτομαι ότι αν ο αγώνας των Βέλγων με τους Ιάπωνες γινόταν πολλές δεκαετίες πριν, π.χ., τη δεκαετία του ’40, ολόκληρη η ενδεκάδα, οι αναπληρωματικοί και ο προπονητής της Ιαπωνίας θα είχαν αυτοκτονήσει. Οχι τυχαία, η απίθανη (όπως εξελίχθηκε ο αγώνας) ήττα της Ιαπωνίας, χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο «χαρακίρι».

Γενικά, οι πολιτισμικές και πολιτικές αναφορές στους αγώνες των Μουντιάλ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Μετά τη νίκη του Βελγίου, οι «τοίχοι» διαφόρων χρηστών στο Facebook γέμισαν με φωτογραφίες του… Πατρίς Λουμούμπα την ημέρα της σύλληψής του και των εξευτελισμών που υπέστη δημοσίως το 1961. Εμμεση αναφορά στο βρώμικο πολιτικό παιχνίδι που έπαιξε το Βέλγιο, μαζί με τις ΗΠΑ, για να ανατραπεί η κυβέρνηση Λουμούμπα στο νεοσύστατο Κονγκό (ότι είχε πάρει την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο). Κάπου αλλού είδα αναφορές στα αίσχη που είχαν διαπραχθεί στο Κονγκό από τους αποικιοκράτες Βέλγους του Λεοπόλδου στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Το πιθανότερο είναι ότι οι νεαροί παίκτες του Βελγίου αγνοούν αυτές τις δυσάρεστες λεπτομέρειες. Από την άλλη, καθώς γράφονται αυτές οι αράδες και το ματς Σουηδίας – Ελβετίας πλησιάζει στη λήξη του, περίπου οι μισοί παίκτες της Ελβετίας έχουν… αλβανική καταγωγή. Οι πανηγυρισμοί ορισμένων με το σχηματισμό του αλβανικού αετού έχουν κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης. Πολλοί μιλούν ειρωνικά για… «Εθνική Αλβανίας» όταν αναφέρονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας. Την ίδια στιγμή, παίκτες τουρκικής καταγωγής συμμετέχουν εδώ και χρόνια στην Εθνική Γερμανίας, ενώ απόγονοι των αποικιών κοσμούν με το ταλέντο και τη δύναμή τους την Εθνική Γαλλίας. Το Μουντιάλ δεν είναι πια αυτό που ήταν.

Ενα από τα πιο συγκλονιστικά ματς με ιστορικές υποδηλώσεις ήταν ο ημιτελικός Γαλλίας – Δυτικής Γερμανίας στην Ισπανία το 1982, το δραματικό 3-3 (ήταν 3-1 υπέρ της Γαλλίας έως και δύο λεπτά περίπου πριν από τη λήξη), που τελικώς πήραν οι Γερμανοί στη διαδικασία των πέναλτι. Η απίστευτα επιθετική και εριστική συμπεριφορά του Γερμανού τερματοφύλακα Σουμάχερ απέναντι στους Γάλλους χαρακτηρίστηκε συμβολική της παραδοσιακής ιστορικής αντιπαλότητας Γαλλίας – Γερμανίας. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Σουμάχερ έθεσε με μια φονική κίνηση καράτε εκτός μάχης τον Γάλλο αναπληρωματικό Μπατιστόν σε εκείνο το ματς. Και όταν ήρθε, το φθινόπωρο του ’82, να παίξει με τα χρώματα της Κολωνίας στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ, για το κύπελλο UEFA (στο ιστορικό 3-3, ιστορικό επειδή ο αγώνας έληξε με το μπλακ-άουτ του γηπέδου της Ενωσης), η σκεπαστή εξέδρα των Ενωσιτών τον «στόλισε» δεόντως.

Επιστρέφοντας όμως στους Ιάπωνες, το «χαρακίρι» τούς ταιριάζει μάλλον – ειδικά για τον τρόπο που ηττήθηκαν στο ματς με το Βέλγιο. Οπως έγραφε και ο μέγας Φλομπέρ στο «Λεξικό των Κοινών Τόπων» στο λήμμα «Ιάπωνες»: «Αυτοκτονούν γενικώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή