Στην αυλή των θαυμάτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι δεν φοβάται, γιατί αν οι Αμερικανοί έχουν το δολάριο, οι Τούρκοι έχουν τον Αλλάχ, εμείς της Δύσης ειρωνευόμασταν την πεποίθησή του πως οι ουράνιες δυνάμεις εμπλέκονται και στις υποθέσεις των Χρηματιστηρίων. Μπορούν δηλαδή ανά πάσα στιγμή να ανακόψουν την κατρακύλα της λίρας και να καταποντίσουν το δολάριο των «απίστων», αποδεικνύοντας ότι αυτές είναι παντοδύναμες, όχι οι Αγορές. Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο είχε η προς Αλλάχ προχθεσινή προσευχή ενός ιμάμη στην τουρκική Μυρσίνη. Τώρα που η λίρα παίρνει μια μικρή ανάσα, ποιος θα εμποδίσει τον ιμάμη και τον Ερντογάν να βροντοφωνάξουν πως ο Αλλάχ έβαλε σωστικά το χέρι του, και όχι η πολιτική; 

Η ειρωνεία μας για τους «Ανατολίτες» δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι εμείς είμαστε χριστιανοί κι αυτοί μουσουλμάνοι, όσο με το ότι είμαστε Δυτικοί. Πολιτισμικά ανώτεροι δηλαδή, όπως καυχιόμαστε, και θρησκευτικά απελευθερωμένοι από ανώριμες ειδωλολατρικές αντιλήψεις, που υποβιβάζουν την πίστη σε υπόθεση δοσοληψιών με τα ουράνια και φορούν εθνική φανέλα στη μια ή την άλλη θεότητα, από τις πολλές που συνεχίζουν να αποσπούν τις προσευχές της ανθρωπότητας.

Τη δικαιούμαστε άραγε την ειρωνεία αυτή; Δικαιούμαστε να χρεώνουμε τον φονταμενταλισμό, τον παγανισμό κι ό,τι άλλο αποκλειστικά στους μουσουλμάνους και να πιστώνουμε την πάσαν αρετή στους κληρικούς και τους πιστούς του χριστιανισμού, όλων των δογμάτων; Δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι οι χριστιανοί πολιτικοί δεν κάνουν παιχνίδι με τη θρησκεία, και μάλιστα χονδροειδές; Ή ότι δεν σέρνουν στο άρμα της προπαγάνδας τους και των εκλογικών τους βλέψεων ακόμα και τα θεία, στα οποία συνηθίζουν να υποκλίνονται με τη φωτογένεια του τηλεοπτικού θεαθήναι;

Είναι αποκαλυπτική η σπουδή ορισμένων κληρικών, πολιτικών, εφημερίδων και καναλιών μας να χαρακτηρίσουν «θαύμα της Παναγίας» ή «ουράνιο δώρο» την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Οι γονείς των παιδιών, επιτέλους χαρούμενοι, δικαιούνται να πιστεύουν ό,τι θέλουν, η πίστη τους άλλωστε δεν μεταφράζεται σε οτιδήποτε άλλο, στη γλώσσα της υστεροβουλίας, όπως συμβαίνει με τους ιεράρχες και τους πολιτικούς. Οι υπόλοιποι έχουμε να σκεφτούμε ότι η Παναγία δεν θαυματουργεί βάσει εορτολογίου. Και τι; Θα θαυματουργούσε ευνοώντας αφενός τα σχέδια των Τούρκων στο θέμα των μουφτήδων (τάδε έφη ο και θρήσκος Β. Λεβέντης), αφετέρου τα σχέδια ενός «άθεου πρωθυπουργού»; Απαγε της βλασφημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή