Ενα «εκρηκτικό» απομεινάρι της νεότερης Iστορίας βρίσκεται ακόμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Ενα «εκρηκτικό» απομεινάρι της νεότερης Iστορίας βρίσκεται ακόμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι το ξημέρωμα μιας συνηθισμένης χειμωνιάτικης ημέρας του Μαρτίου με την πόλη να βρίσκει σιγά σιγά τους πρωινούς ρυθμούς της. Το περίεργο ήταν όμως πως, πριν καλά καλά βγει ο ήλιος, ένα όχημα με πυροτεχνουργούς του στρατού πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου επί της οδού Βασ. Γεωργίου. Με πλήρη διακριτικότητα, φορώντας τις ειδικές στολές οι άνδρες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων με επικεφαλής τον διοικητή τους, κατευθύνθηκαν προς τους κήπους που καταλαμβάνουν περίπου 20 στρέμματα. Οδηγήθηκαν από την ασφάλεια του Προέδρου σε μια γωνιά, δίπλα στην όμορφη μαρμάρινη σκάλα που πολυφωτογραφίζεται στις δεξιώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκεί, έσκυψαν προσεκτικά πάνω από ένα περίεργο μεταλλικό αντικείμενο. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Ενα «εκρηκτικό» απομεινάρι της νεότερης Iστορίας βρίσκεται ακόμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου-1

Ατμοσφαιρική φωτογραφία του κήπου από την κυρία είσοδο.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ολα άρχισαν από ένα τηλεφώνημα που είχε λάβει, λίγες ημέρες πριν, ο αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής από τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη Γεώργιο Γεννηματά, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι είχε ανακαλύψει ένα παλαιό, μη εκραγέν βλήμα, που βρισκόταν κρυμμένο κάτω από πυκνή βλάστηση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Η ανακάλυψη αυτή έγινε εντελώς τυχαία σε μια μεσημεριανή βόλτα του πρέσβη, όταν του τράβηξε την προσοχή ένα μεταλλικό εξόγκωμα που ήταν πλήρως σκεπασμένο από φυτά. Η κινητοποίηση της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, υπήρξε άμεση.

Οι ειδικοί που το εξέτασαν, έπεσαν από τα σύννεφα, όπως άλλωστε και το βλήμα. Επρόκειτο για μια πελώρια οβίδα συνολικού βάρους μισού τόνου που βρισκόταν στο ίδιο σημείο 102 χρόνια, δηλαδή από το 1916. Οι γνωρίζοντες την ιστορία του Εθνικού Διχασμού θα θυμούνται πως η χώρα είχε κοπεί στα δύο με το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη και ηγετική μορφή τον Βενιζέλο από τη μια και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στην Αθήνα από την άλλη. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς αποβιβάστηκαν στον Πειραιά γαλλοβρετανικές δυνάμεις που υποστήριζαν τον Βενιζέλο, ενώ ο στόλος τους βομβάρδιζε την Αθήνα και το παλάτι της από το Κερατσίνι. Φαίνεται πως η οβίδα διέγραψε μια –ομολογουμένως πολύ ακριβή τροχιά– 19 χιλιομέτρων μέχρι τους κήπους του παλατιού.

Ενα «εκρηκτικό» απομεινάρι της νεότερης Iστορίας βρίσκεται ακόμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου-2

Ιδού η οβίδα που στολίζει τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Οι άνδρες του τάγματος εκκαθάρισης μετέφεραν το βλήμα στο στρατόπεδό τους, αφαίρεσαν τον πυροκροτητή και 20 κιλά εκρηκτικής ύλης και το παρέδωσαν για ενθύμιο στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αξιοπερίεργο είναι βέβαια πως για έναν αιώνα και δύο χρόνια κανένας δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του. Εξι βασιλείς και δέκα Πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν περάσει από το όμορφο αυτό οικοδόμημα με φιλοξενούμενους μερικούς από τους σπουδαιότερους ξένους ηγέτες. Η ωραία αυτή ιστορία μου ήρθε στο μυαλό τώρα που ξεναγήθηκα στους κήπους του Μεγάρου και συνάντησα από κοντά τη γυαλισμένη και άκακη πια οβίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή