ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σήμα στο ελαιόλαδο

ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απέναντι σε ελληνοποιήσεις πρώτων υλών και προϊόντων πώς προστατεύεται ο καταναλωτής; Όταν βλέπουμε σε μια ετικέτα την ελληνική σημαία ή τη φράση «ελληνικό προϊόν», πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πράγματι όλες οι πρώτες ύλες και όλα τα στάδια επεξεργασίας έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα; Στην ελληνική νομoθεσία δεν υπάρχουν ξεχωριστές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις που αποκαλύπτονται είναι προϊόν φορολογικών ελέγχων, τιμολογίων κ.τ.λ. ή αποτέλεσμα συγκεκριμένων ελέγχων, π.χ. για τα αμνοερίφια πριν από το Πάσχα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καθιέρωσε το Ελληνικό Σήμα, που εδώ και λίγα χρόνια απονέμεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά, ενώ φέτος ξεκινάει η απονομή του και σε ελαιόλαδα, παρθένα και έξτρα παρθένα, και σε επιτραπέζιες ελιές.

Πρόκειται για ένα προαιρετικό σύστημα ποιότητας, το οποίο έχει σκοπό να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και ειδικά σε αυτά που «κινδυνεύουν» από τον ανταγωνισμό ή πιθανές ελληνοποιήσεις, όπως η φέτα ή το ελαιόλαδο. Φορέας υλοποίησης είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ-Δήμητρα και οι επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση για το σήμα θα περνούν από επιτόπιους ελέγχους, για να διαπιστώνεται τόσο η προέλευση των πρώτων υλών όσο και η ποιότητα των εγκαταστάσεων και άλλα παρόμοια κριτήρια.

Ενδιαφέρον έχει το ότι οι εταιρείες που παράγουν ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα θα λαμβάνουν αυτοδίκαια το Ελληνικό Σήμα, σε μια περίοδο μάλιστα που το ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο ΠΟΠ & ΠΓΕ παρουσιάζει αυξητικές τάσεις: η παραγωγή από 6,8 χιλιάδες τόνους το 2014 έφτασε τους 13,3 το 2016, ενώ και οι εξαγωγές ακολούθησαν την ίδια αυξητική πορεία. Είναι μήπως το Ελληνικό Σήμα μια αφορμή να επανασυστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο στις ξένες αγορές και να κάνουμε τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευτούν το τυποποιημένο ελαιόλαδο αντί του χύμα;

Πληροφορίες για το ελληνικό σήμα στην ιστοσελίδα www.greekmark.gov.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ