«Ο νοών νοείτω» κ. Πολάκης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κανέναν φυλακή. Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή. Και εδώ είναι ζήτημα πολύ συγκεκριμένο. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη αυτό που κάνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο την ψηλή κουλτούρα. Δεν το λέω έτσι… Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε. Και δεν θα το αφήσουμε».

Αυτό το απόσπασμα θα μπορούσε να ανήκει σε λόγο του Νικολάς Μαδούρο ή του Ταγίπ Ερντογάν. Ομως δεν μας έρχεται από τη Βενεζουέλα ούτε από την Τουρκία, αλλά από τη γειτονιά του Βοτανικού και τον πολυχώρο Αθηναΐς, όπου συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν πήρε τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξήγησε με απλά λόγια, χωρίς «ψηλή κουλτούρα», τον τρόπο για να παραμείνει το κόμμα του στην εξουσία. Αυτό που οι περισσότεροι δημοκρατικοί πολίτες κατάλαβαν είναι ότι ο κ. Πολάκης έκανε ωμή παρέμβαση στη δικαστική εξουσία. Ο ίδιος το αρνείται, φυσικά, όπως και ο συνάδελφός του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έσπευσε να τον υπερασπιστεί λέγοντας ότι «εκφράζει την αγωνία του για απονομή δικαιοσύνης με μπρουτάλ τρόπο». Λες και το μπρουτάλ ύφος είναι επιτρεπτό, λες και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν οφείλει να επιδεικνύει θεσμική αυτοσυγκράτηση, να σκέφτεται τι λέει, πώς το λέει και τι μηνύματα μπορεί να στέλνει το περιεχόμενο των όσων λέει, σε ένα εκλογικό σώμα από το οποίο 388.000 ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις εκλογές του ’15.

«Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», είναι ο τίτλος του εξαιρετικού βιβλίου των Steven Levitsky και Daniel Ziblatt, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεν πεθαίνουν μόνο από πραξικοπηματίες και αδίστακτους στρατηγούς όπως ο Πινοσέτ που βομβάρδισε το προεδρικό μέγαρο της Χιλής. Αυτά τα μοντέλα πρέπει να θεωρούνται ξεπερασμένα, μας λένε οι δύο συγγραφείς, πολιτικοί επιστήμονες, καθηγητές στο Χάρβαρντ. Οι δημοκρατίες καταλύονται πλέον με τρόπους όχι τόσο βίαιους ούτε τόσο δραματικούς, αλλά πιο πονηρούς και υπόγειους.

«Η παρακμή, η αποψίλωση της δημοκρατίας αρχίζει στις μέρες μας από την κάλπη. (…) Αρκετές από τις απόπειρες κατάλυσης της δημοκρατίας είναι “νόμιμες”, με την έννοια ότι έχουν την έγκριση εκλεγμένων νομοθετικών σωμάτων ή γίνονται αποδεκτές από τα δικαστήρια. Μάλιστα, συχνά παρουσιάζονται σαν προσπάθειες για μια “καλύτερη”, “πιο αποτελεσματική δημοκρατία”, η οποία θα βελτιώσει τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, θα επιτρέψει αυθεντικότερες μορφές έκφρασης της λαϊκής βούλησης».

Ο,τι είπε δηλαδή ο κ. Πολάκης: «Είναι επικίνδυνο, αλλά έτσι είναι. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σ’ αυτή τη χώρα. Και ο νοών νοείτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή