«Είπε και εγένετο»;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ΠΑΣΟΚ, οι της Ν.Δ., και ειδικά ο μετά το 1984 πρόεδρός της, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαβεβαίωναν ότι θα διαλύσουν τη «17 Νοέμβρη» αμέσως μόλις αναλάβουν ξανά την εξουσία. Πολλοί γαλάζιοι πίστευαν τότε ότι η τρομοκρατική οργάνωση ήταν αμιγώς πράσινο κατασκεύασμα ή είχε προνομιακές σχέσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που την κάλυπταν, ή είχαν θέσει το σαρανταπεντάρι τους στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε τέτοιο κλίμα, ο μέγας νους του κ. Καμμένου είχε φτάσει να εκπονήσει κοτζάμ βιβλίο (κάπου έχει χαθεί πια), όπου υποστήριζε ότι αρχηγός της «17Ν» ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η Ν.Δ. επανήλθε στην εξουσία το 1989, συγκυβερνώντας καταρχάς και κατόπιν αυτοτελώς, ωστόσο η «17Ν» συνέχισε τη φονική δράση της. Υπό κλίμακα, στη σημερινή Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τις λαθεμένες αναγνώσεις του καιρού εκείνου και τις αυτάρεσκες διαβεβαιώσεις. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί πολλάκις ότι «θα τελειώσει τα Εξάρχεια τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής του». Στη συνωμοσιολογική αντίληψη της Ν.Δ., τα Εξάρχεια είναι κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ ή στην υπηρεσία του. Οπότε, «στον πρώτο μήνα θα τα τελειώσουμε». Θαρρείς και τα Εξάρχεια δεν υπήρχαν και επί Ν.Δ. Ή θαρρείς και οι αντιεξουσιαστές έπαψαν να θεωρούν τους «σταλινικούς» κύριο αντίπαλό τους, αν είναι βέβαια αντιεξουσιαστές οι μπαχαλάκηδες, που η φετιχιστική βιαιολαγνία τους έχει προκαλέσει την οργή των καθαυτό αναρχικών, αποτυπωμένη σε προκηρύξεις.

Ο,τι ξέρουμε για τις «πρώτες μέρες της κυβέρνησης Κυριάκου», αν τη γεννήσουν οι κάλπες, είναι το «τελείωμα» των Εξαρχείων και σχεδόν του συνόλου των νομοθετημάτων της τωρινής κυβέρνησης. Τα πράγματα είναι θολά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά τα ’χει αυτά ο λαϊκισμός: στα κρίσιμα προτιμά την ψηφοσυλλεκτική ασάφεια ή διγλωσσία, που ικανοποιεί τους πάντες. Λαϊκισμός, επενδυτικού τύπου, είναι και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «θα δώσει άδεια στις Σκουριές τον πρώτο μήνα».

Σαν άνθρωπος που γνωρίζει από περιβάλλον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέρει βέβαια ότι στις Σκουριές υπάρχουν σοβαρότατα οικολογικά προβλήματα, μελέτες, εμπλοκή της Δικαιοσύνης, πολύχρονες ποικιλόμορφες συγκρούσεις. Και μπορεί η εταιρεία να αδιαφορεί, όπως δείχνει η άρνησή της να πληρώσει τα επιβληθέντα περιβαλλοντικά πρόστιμα, ενδιαφέρονται όμως, και πολύ, τα δημοτικά συμβούλια των κοντινών πόλεων. Πώς θα τελειώσει «σ’ έναν μήνα» μια πολύχρονη ιστορία; Το «είπε και εγένετο» αφορά τη θεολογία. Οχι την πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή