Το ποτήριον τούτο…

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Ει δυνατόν εστι, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Εκ του κατά Ματθαίον. Με το πρόσωπό του πάνω στο χώμα της Γεθσημανή, υιός Ανθρώπου τη στιγμή αυτή, όχι υιός Θεού και Θεός, ο Ιησούς προσεύχεται στον πατέρα του. Ενας μη παντογνώστης Ιησούς, τουλάχιστον φαινομενικά, αφού, ρωτώντας «ει δυνατόν εστι», μοιάζει σαν να μην ξέρει ότι το ουράνιο σχέδιο είναι ατσάλινο. Τη σκηνή θα πρέπει να τη θυμούνται τούτες τις μέρες όλοι οι πολιτικοί μας, θρήσκοι και μη. Το ποτήριον, γεμάτο νερό των Πρεσπών, τους φέρνει στα όριά τους. Και στα όρια ανάμεσα στην ευθύνη και στα ανέξοδα δημοκοπικά ευφυολογήματα. Τώρα, σε λίγους μήνες δηλαδή, θα κληθούν στη Βουλή να δείξουν τι θεό πιστεύουν. Καθαρά. Χωρίς ασάφειες και διφορούμενα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει πολλά στη συμφωνία των Πρεσπών, ξέρει όμως πως όταν θα έρθει προς επικύρωση, θα απειληθεί ο βίος της κυβέρνησής του. Να εμπιστευθεί τον κ. Πάνο Καμμένο; Και ποια από τις εκδοχές τού συγκυβερνήτη του; Τον καθησυχαστικό («εγώ δεν θα τους κάνω το χατίρι να ρίξω την κυβέρνηση»); Ή τον καμικάζι που ζώνεται τα εκρηκτικά του υπερπατριώτη, πανέτοιμος να αποδείξει ότι το σύνδρομο του Σαμψών δεν είναι μια υπόθεση της Παλαιάς Διαθήκης;

Ούτε βέβαια ο κ. Καμμένος έχει καμία όρεξη να πιει το ποτήριον τούτο. Γι’ αυτό και, σαν άνθρωπος που πάντα ξέρει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, ξεφορτώνεται μια ντουζίνα υπονοούμενα ημερησίως. «Θα δούμε αν θα φτάσει στη Βουλή η συμφωνία και πώς θα φτάσει. Θα δούμε αν θα την περάσει τελικά ο Ζάεφ», κ.τ.λ. Εκείνος που κρέμεται από το στόμα του κ. Καμμένου και προσεύχεται σιωπηρώς να πέσει μέσα στις προβλέψεις του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είναι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρει ότι στη Βουλή δεν θα μπορέσει να ψηφίσει με δίσημη ψήφο – ναι το μισό, όχι το άλλο μισό. Ξέρει ότι καλύτερη συμφωνία είναι ανέφικτη, και ότι μια τέτοια ονειρεύονταν στο Βουκουρέστι οι κομματικοί προκάτοχοί του. Και εικάζει πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην ΠΓΔΜ από Αμερικανούς και Ευρωπαίους θα αποδειχθούν τρυφερές εν συγκρίσει με τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη Ν.Δ. Αρα; Αρα «εκλογές. Εδώ και τώρα». Μήπως και παρέλθει το ποτήριον τούτο.

Και το ΚΙΝΑΛ, παρακολουθηματικό, εκλογές ζητάει. Για να μη δει βουλευτές του να υπερψηφίζουν τη συμφωνία. Αν βέβαια θυμηθούν και τότε όσα υποστηρίζουν παγίως για το μακεδονολογικό.

Σαν να ’ναι φτιαγμένο από λυδία λίθο το ποτήριον. Θα δείξει πόσο καθαρή είναι η μέχρι τώρα στάση του καθενός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή