Να τα πιεις στο ποτήρι!

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα ξεκίνησαν την πρώτη δεκαετία του 2000, όταν έκαναν την εμφάνισή τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα αρχικά, τα wine bars. Ξεκίνησαν ως διέξοδος στη μεγάλη αύξηση της τιμής των αλκοολούχων ποτών εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, αλλά τελικά αυτό ήταν μόνο η αφορμή! 

Τα wine bars κέρδισαν με το σπαθί τους, ή μάλλον με το ποτήρι τους, τις εντυπώσεις και τους καταναλωτές. Τους καταναλωτές, που βρέθηκαν να ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο του κρασιού σε ατμοσφαιρικούς μικρούς και φιλικούς χώρους, όπου εκπαιδευμένα άτομα, οινοχόοι συνήθως, γέμιζαν τα ποτήρια τους με γεύσεις, αρώματα και ιστορίες που οι περισσότεροι δεν είχαν καν ακούσει!

Λημνιό και Βιδιανό, Λιάτικο και Θραψαθήρι –άγνωστες λέξεις–, με απολαυστική επίγευση, εκπαιδεύουν νέους και νεότερους καταναλωτές στην κουλτούρα του κρασιού. Τα νόστιμα ποτήρια συνοδεύονται με μικρές –ή μεγαλύτερες– διαλεχτές λιχουδιές που τους ταιριάζουν και δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια «βραδινή έξοδος», σε πολύ προσιτές τιμές. Το κρασί με το ποτήρι δίνει στον καθένα την ευκαιρία να δοκιμάσει σπάνιες και ακριβές ετικέτες που ίσως δεν θα μπορούσε ποτέ να αγοράσει ή να παραγγείλει στο εστιατόριο. Δίνει ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσει πριν αγοράσει, να συγκρίνει και να κρίνει πριν τελικά αποφασίσει.

Οι millennials ερωτευμένοι με το κρασί

Το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε περίοδο άνθησης και τα wine bars συμβάλλουν τα μέγιστα σ’ αυτό. Εκεί που το κρασί ήταν μια ιστορία που αφορούσε μεγαλύτερους ηλικιακά καταναλωτές, γίνεται ξαφνικά trendy και αποκτά φανατικό νεανικό κοινό. Οι millennials

ορκίζονται σ’ αυτό! Τα wine bars αυξάνονται και πληθύνονται σε κάθε πόλη και κωμόπολη και γίνονται τα σημεία συνάντησης τόσο για τις βραδινές εξόδους όσο και για τα μεσημεριανά διαλείμματα και τις επαγγελματικές συναντήσεις. Οι «πρώτοι διδάξαντες» παραμένουν κλασικά στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντας τις επιλογές τους με ιδιαίτερες φιάλες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με κρασιά «φυσικά», κρασιά «unicorn», κρασιά που σε ταξιδεύουν!

Τα wine bars σπάνε τους κανόνες του κατεστημένου και «αναγκάζουν» τα εστιατόρια –ακόμα και τα ακριβότερα– να σερβίρουν επιλογές σε ποτήρι, κάτι που ήταν αδιανόητο μερικά χρόνια πριν. Κάποια εξελίσσονται σε wine bistrot, προσφέροντας ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού, κάποια παραμένουν αυστηρά και μόνο σε μικρές εκλεκτές προτάσεις τυριών και αλλαντικών. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, προσφέρουν μια ανεπιτήδευτη πρόταση προσιτή σε όλους και αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν ήταν μια μόδα!

Γιατί τα wine bars ήρθαν για να μείνουν! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή