Εκκληση από φοιτητές του ΑΠΘ κατά της ανομίας

Εκκληση από φοιτητές του ΑΠΘ κατά της ανομίας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα δραματική έκκληση απευθύνουν προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας φοιτητές του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή του Ιδρύματος. Η επιστολή τους απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, τα κόμματα, την Ελληνική Αστυνομία, την Πρυτανεία. Οι φοιτητές εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι «το κράτος έχει εγκαταλείψει το πιο δημιουργικό κομμάτι της χώρας στη μοίρα του». Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιθέσεις τοξικομανών κατά φοιτητών, με την τελευταία να καταγράφεται χθες όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Από την άλλη, συγκίνηση και θαυμασμό προκάλεσαν χθες οι περίπου 200 φοιτητές που καθάρισαν τη Θεολογική Σχολή μετά τη βεβήλωσή της από τους κουκουλοφόρους την περασμένη εβδομάδα.

«Παλεύουμε, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε και ενάντια σε πάσης φύσεως δυσκολίες/διαβολές, να αναδείξουμε το οξύτατο πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών που ταλανίζει το Πανεπιστήμιό μας, ώστε να επιλυθεί. Η προσπάθειά μας, χωρίς κομματικό πρόσημο και βοήθεια, έλαβε ευρεία δημοσιότητα, καθώς οι υπογραφές που ξεκινήσαμε να συλλέγουμε έφτασαν τις 2.500. Σε αυτές προστέθηκαν και οι εκατοντάδες υπογραφές των καθηγητών του ΑΠΘ που, με ανάλογη πρωτοβουλία, αντέδρασαν στην κατάσταση… Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύνθετο και δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα, πολύ λιγότερο όμως αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και θεωρητικές αναλύσεις. Η διακίνηση ναρκωτικών και οι συνέπειές της μέσα σε έναν εκπαιδευτικό χώρο έχουν οδηγήσει πλέον σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία χωρίς τη συστηματική συνδρομή της αστυνομίας δεν μπορεί να βελτιωθεί. Οι καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έδειξαν, για ακόμη μία φορά, πόσο εκτεθειμένο και ανυπεράσπιστο είναι το πανεπιστήμιο σε εγκληματικές πράξεις».

Πιέσεις για λήψη μέτρων

Και οι φοιτητές προχωρούν σε μία διαπίστωση που σοκάρει: «Ανάμεσα στους βάνδαλους που προκάλεσαν αναρίθμητες ζημιές στο Πανεπιστήμιο, είδαμε με τα μάτια μας και τους εμπόρους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να αλλάζουν εύκολα ρόλους, από το ναρκεμπόριο στην καταστροφή του χώρου μας. Την επαύριον της 6ης Δεκεμβρίου, οι φωτιές και οι κάμερες έσβησαν, αλλά οι χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να κινούμαστε μέσα στα ερείπια, στη βρωμιά και στα ναρκωτικά – για πόσο ακόμη; Το κράτος έχει εγκαταλείψει το πιο δημιουργικό κομμάτι της χώρας στη μοίρα του. Η νέα γενιά που όλοι επικαλούνται ως ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας, συνηθίζει μια νέα “κανονικότητα”: της ατιμώρητης, προστατευμένης εγκληματικότητας, του φόβου, της παρενόχλησης, της βίας. Ζητάμε από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας, από κάθε κόμμα και κάθε πολιτικό με το ελάχιστο αίσθημα χρέους (κι ελπίζουμε να έχουν πολύ περισσότερο), από κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Εκκληση από φοιτητές του ΑΠΘ κατά της ανομίας-1

Μετά τους βανδαλισμούς στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου, φοιτητές καθαρίζουν το αμφιθέατρο (φωτ. thestival.gr).

Το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί γκέτο προς μάντρωμα των εγκληματιών, όπως μοιάζει δυστυχώς να βολεύει πολλούς… Μην αφήσετε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να γίνει υποχείριο στα χέρια λίγων ακραίων που αντιδημοκρατικά και βίαια το υπονομεύουν και, όποτε θέλουν, το καταστρέφουν. Βοηθήστε μας να επιλέξουμε να παραμείνουμε στη χώρα μας και όχι να μεταναστεύσουμε διωγμένοι από ένα κράτος που απαξιώνει τις προσπάθειές μας για μάθηση και πρόοδο, από ένα κράτος που αντιμετωπίζει την ανομία με ανοχή και αδιαφορία και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών μονίμως στην εξέδρα, είτε στρουθοκαμηλίζοντας και υποβιβάζοντας το πρόβλημα είτε στρεψοδικώντας επιτιθέμενο σε όσους το αναδεικνύουν. Δεν αρκεί να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα, όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι η ανομία πρέπει να σταματήσει. Πιέστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αξιοπρεπή ζωή και ασφάλεια μέσα στο Πανεπιστήμιο: η πανεπιστημιακή κοινότητα στη συντριπτική της πλειονότητα είναι πολύ πιο έτοιμη να τα δεχθεί από ό,τι εσείς να τα εφαρμόσετε! Εάν αυτό δεν είναι και δικό σας χρέος, τότε ποιο είναι;».

Εκτός ελέγχου

Τοξικομανείς χαστούκισαν φοιτητή μέσα στο ΑΠΘ, χθες το μεσημέρι. Η περιγραφή καθηγητή, που ενημέρωσε την κοινότητα του ΑΠΘ, είναι γλαφυρή: «Τέσσερις φοιτητές έκαναν διάλειμμα έξω από την αίθουσα διδασκαλίας στην πτέρυγα των πολιτικών μηχανικών. Ενας τοξικομανής, εμφανώς υπό την επήρεια ουσιών, πέρασε από μπροστά τους και χωρίς κανένα λόγο και καμία αφορμή σήκωσε το χέρι του και χαστούκισε έναν από αυτούς στο πρόσωπο! Χωρίς να σταματήσει καν, συνέχισε την πορεία του, βγήκε έξω και κάθισε μαζί με τους εμπόρους ναρκωτικών στο σημείο όπου συχνάζουν, μεταξύ της πτέρυγας πολιτικών μηχανικών και αυτής των τοπογράφων. Ευτυχώς οι φοιτητές, είτε επειδή έδειξαν αυτοσυγκράτηση είτε επειδή ήταν απλά σοκαρισμένοι, δεν έκαναν τίποτα, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδρούσε η υπόλοιπη “παρέα” των εγκληματιών που είναι μονίμως εγκατεστημένη στο σημείο αυτό. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Οι εγκληματίες αυτοί έχουν καταλάβει τον χώρο, είναι καθημερινά στο ίδιο σημείο της Πολυτεχνικής Σχολής… Το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάξουν για ασφαλείς κρυψώνες των ναρκωτικών. Τα κρύβουν στο χώμα, ρίχνοντας λίγα χαλίκια από πάνω, τόσο απλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή