Γερμανία: Άνοδος του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα διετίας

Ο πληθωρισμός ανήλθε πέραν του προβλεπομένου κατά τον μήνα Οκτώβριο στη Γερμανία, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του της τελευταίας διετίας, ένδειξη που υποδεικνύει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βαθμιαία δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ανάλυση

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα

FRANCESCO CANEPA, FRANK SIEBEIT / REU

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σχεδόν βέβαιη ότι θα εξακολουθήσει και μετά τον Μάρτιο να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και σκοπεύει να χαλαρώσει τα κριτήρια που ισχύουν στην επιλογή τους, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Μαρκ Γκαρνιέ (φωτ.), προειδοποίησε ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας του πιθανότατα θα χάσει το δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Ανθεκτική η βρετανική οικονομία σε φόντο ισχυρής αβεβαιότητας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπε η πλειονότητα των οικονομολόγων, καθώς το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή τους πρώτους μήνες αμέσως μετά το δημοψήφισμα οπότε αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ανάλυση

Μεγάλες οι στεγαστικές ανάγκες λόγω των μεταναστών

PHILLIP DESCHERMEIER, BJOERN SEIPELT, MICHAEL VOIGTLAENDER*

Τα τελευταία χρόνια η γερμανική αγορά έχει δεχθεί σημαντική πίεση: Η ζήτηση έχει αυξηθεί δραστικά, ιδιαίτερα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού διεθνών μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί σε επίπεδο ρεκόρ η οικοδομική δραστηριότητα.

Το καλοκαίρι δημιουργήθηκαν 226.500 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τουρισμό.

Κάτω από το 20% έπεσε η ανεργία στην Ισπανία έπειτα από έξι χρόνια

REUTERS, BLOOMBERG

Σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας παρατηρείται πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια στην Ισπανία, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από τo 20% και να διαμορφώνεται στο 18,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους – σημειώνεται ότι η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%. 

Περισσότερα