Διαχείριση κρίσης από Σι και Μπλίνκεν

Διαχείριση κρίσης από Σι και Μπλίνκεν

Να σταματήσει να στηρίζει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία ζήτησε από την Κίνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνα και Αμερική έχουν συμφέρον να βλέπουν η μία την άλλη ως «φίλο και όχι αντίπαλο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο. «Η Κίνα αισθάνεται ευτυχής όταν βλέπει μια Αμερική με αυτοπεποίθηση, ανοιχτή, ευημερούσα και δυναμική. Ελπίζουμε ότι και οι ΗΠΑ μπορούν να δουν την ανάπτυξη της Κίνας υπό αυτό το θετικό πρίσμα», τόνισε ο Σι.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε θέματα διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν υποχρέωση «να χειρίζονται υπεύθυνα τις διαφορές τους, ώστε να μην υπάρξουν εσφαλμένες εκτιμήσεις και υπολογισμοί» και από τις δύο πλευρές. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν «ανταγωνιστικά οράματα για το μέλλον».

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι έθεσε στον συνομιλητή του τις αμερικανικές ενστάσεις για την πολιτική της Κίνας αναφορικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητήματα εμπορίου. Ωστόσο, το κέντρο βάρους έπεσε στο Ουκρανικό.

«Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Κίνας. Ο εφοδιασμός της βιομηχανικής, αμυντικής βάσης της Ρωσίας απειλεί την ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης», υποστήριξε ο Μπλίνκεν, για να προσθέσει: «Οπως έχουμε τονίσει από καιρό στην Κίνα, η θωράκιση της διατλαντικής ασφάλειας αποτελεί ζωτικό αμερικανικό συμφέρον. Στις σημερινές συζητήσεις μας κατέστησα σαφές ότι αν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, τότε θα το αντιμετωπίσουμε εμείς».

Η απάντηση ήρθε γρήγορα από τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Είναι εξαιρετικά υποκριτικό και ανεύθυνο για την αμερικανική πλευρά να ψηφίζει νόμο για μεγάλης κλίμακας βοήθεια στην Ουκρανία και την ίδια ώρα να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες για τις καθ’ όλα φυσιολογικές οικονομικές σχέσεις Κίνας – Ρωσίας», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν.

Διαχείριση κρίσης από Σι και Μπλίνκεν-1
Κίνα και Αμερική πρέπει να είναι «φίλοι και όχι αντίπαλοι», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έθεσε και τα ζητήματα της Ταϊβάν και της Νότιας Σινικής Θάλασσας. [A.P. Photo / Mark Schiefelbein]

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος διαπίστωσε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται». Παρά τον συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο, ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε την Ουάσιγκτον «να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κίνας, να μην παρεμβάλλει εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη και να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της σε ζητήματα κυριαρχίας».

Η απάντηση της Ρωσίας στην προσπάθεια των ΗΠΑ να μπουν σφήνα στις σχέσεις της με την Κίνα ήρθε από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Αμυνας του Συμφώνου Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζιστάν και Τατζικιστάν). Από το βήμα της συνάντησης ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πρότεινε να διευρυνθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των χωρών-μελών του Συμφώνου και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον των προσπαθειών των ΗΠΑ να ηγεμονεύσουν στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, με στρατιωτικές συμμαχίες τύπου QUAD και AUKUS. Η εμφάνιση του Σοϊγκού στη Σαγκάη προκάλεσε ενδιαφέρον για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε προηγηθεί η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη για δωροληψία του υφυπουργού Αμυνας και στενού συνεργάτη του επί χρόνια, Τιμούρ Ιβανόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή