Επικρίσεις Ν.Δ. για τη ρηματική διακοίνωση ΠΓΔΜ

Επικρίσεις Ν.Δ. για τη ρηματική διακοίνωση ΠΓΔΜ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή ανανεώνουν το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., καθώς η Πειραιώς διαμηνύει ότι οι διεθνείς συμφωνίες συζητιούνται και κυρώνονται στο Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών, που αναλαμβάνουν τις «ιστορικές» ευθύνες τους. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η ρηματική διακοίνωση, που δημοσιοποίησε από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν αλλάζει στο παραμικρό τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι την κάνει ακόμα χειρότερη.

Πηγές της Πειραιώς επιμένουν ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα», καθώς και ότι το κείμενο της διακοίνωσης επιβεβαιώνει ότι «πλέον το σύνταγμα των Σκοπίων κάνει αναφορά και σε μακεδονικό λαό», και μάλιστα δύο φορές, επισημαίνουν από τη Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, «θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου “μακεδονικός”» στους Σκοπιανούς.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζήτημα δεν είναι αν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα την αναγνώρισε ως «μακεδονική γλώσσα». Μάλιστα, έφερναν ως παράδειγμα τη βουλγαρική γλώσσα που ανήκει στην ίδια γλωσσική οικογένεια, αλλά κανένας δεν την αποκαλεί «νοτιοσλαβική». «Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα», υπογράμμιζαν. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «ιθαγένειας», έλεγαν ότι είναι έωλος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνιση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. «Αν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να  επιτρέπεται η χρήση του όρου “μακεδονική” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλη μία ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», σημείωναν.

Μικροκομματικοί λόγοι

Η Πειραιώς επανέλαβε χθες το «κατηγορώ» του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, ότι «εργαλειοποίησε» το εθνικό ζήτημα και υπονόμευσε την εθνική ενότητα για μικροκομματικούς λόγους. «Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το ζήτημα και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του». Στον απόηχο δε της ψήφου που έλαβε η κυβέρνηση από τους 151, η Ν.Δ. όρισε την κυβέρνηση «κουρελού» ως «κυβέρνηση Τσίπρα – Ζουράρι – Παπακώστα», μια κυβέρνηση που, όπως επεσήμανε η Μαρία Σπυράκη, «θυσιάζει τους κόπους των Ελλήνων μπροστά στην αγωνία του κ. Τσίπρα να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία». Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει «πρωτοφανή πολιτική ανωμαλία» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στηρίζεται στους «δανεικούς» βουλευτές του κ. Καμμένου, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «παριστάνει ότι πέρασε στην αντιπολίτευση» και προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς «ακόμα και η παρακμή έχει τα όριά της».

Κόντρα για το debate

Νέα σύγκρουση Ν.Δ. – κυβέρνησης προκάλεσε η «πρόσκληση» του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη σε debate για τη συμφωνία των Πρεσπών και μέσω ανακοίνωσης με την οποία το Μαξίμου την παρουσιάζει ως ευκαιρία ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν επιχειρήματα, αντί «να υποκύπτουν σε υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού». Η Πειραιώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διχαστική αντίληψη», ενώ μίλησε για «γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωση». Πρότεινε δε στον κ. Τσίπρα αν «βιάζεται» για debate, να προκηρύξει «εδώ και τώρα» εκλογές και οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους στα προεκλογικά debates. «Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών». Μάλιστα, σε ειρωνικό υστερόγραφο, η Ν.Δ. καλεί τον κ. Τσίπρα να κάνει debate με τον Π. Καμμένο. Το Μαξίμου απάντησε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «το βάζει στα πόδια», προκαλώντας νέα αντίδραση της Πειραιώς, πηγές της οποίας έλεγαν ότι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από κοινού με τον κ. Καμμένο λέγεται «ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ» (με αφορμή τις καταγγελίες Καμμένου) και διεμήνυαν ότι θα κληθούν όλοι να απαντήσουν στη Βουλή «ποιος εισέπραξε και τι από τη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή