Πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. για ακριβά φάρμακα

Πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. για ακριβά φάρμακα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τονωτική ένεση 20 εκατ. για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α), δηλαδή τα φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδοτική αυτή ένεση θα οριστικοποιηθεί εντός ολίγων ημερών, ενώ θα γίνει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα τροποποιηθούν τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα 1Α για να προστεθούν τα 20 εκατ. ευρώ. Αυτή η ένεση θα πραγματοποιηθεί μόνο για τον προϋπολογισμό του 2018 και όχι και για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων και σπάνιων παθήσεων μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Η επιπλέον χρηματοδότηση 20 εκατ. αναμένεται να αυξήσει το όριο του προϋπολογισμού, μειώνοντας σε έναν ορισμένο βαθμό το ποσό που υποχρεώνονται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος. Ειδικότερα, σε επιστολή του στις αρχές του μήνα ο ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ 1Α έχει καθοριστεί στα 27,9 εκατ. και άρα στα 55,8 εκατ. για όλο το έτος, παρότι η πραγματική δαπάνη ανήλθε στα 77,7 εκατ. Λόγω αυτής της υπέρβασης οι εταιρείες κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος περίπου το 71% του συνόλου της δαπάνης (clawback, rebate). Τα 20 εκατ. αναμένεται να μειώσουν το ποσοστό επιστροφών στο 47%, ωστόσο στελέχη της αγοράς τόνισαν ότι η κίνηση αυτή έγινε από το υπουργείο έπειτα από προειδοποιήσεις της φαρμακοβιομηχανίας για απόσυρση φαρμάκων από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή