Ελλείψεις προσωπικού στη φαρμακοβιομηχανία

Ελλείψεις προσωπικού στη φαρμακοβιομηχανία

Δεν βρίσκουν ούτε επιστήμονες, ενώ οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν 3.000-5.000 νέους εργαζομένους τα επόμενα πέντε χρόνια

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού σε επιστημονικές θέσεις. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Φανταστείτε πως οι μισθοί που δίνουμε σήμερα μαζί με τις πρόσθετες παροχές για την κάλυψη διευθυντικών θέσεων είναι υψηλότεροι κατά 40%-50% σε σύγκριση με το 2017». Κάπως έτσι περιγράφει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην «Κ» το πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης ταλέντων στον κλάδο, την ώρα που οι ελληνικές εταιρείες έχουν πατήσει «γκάζι» για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, πολλές εκ των οποίων κατευθύνονται σε νέες παραγωγικές μονάδες αλλά και σε ερευνητικά κέντρα όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

To πρόβλημα μεγαλώνει

Η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού βέβαια δεν προκαλεί «πονοκέφαλο» μόνο σε στελέχη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Αυτό προκύπτει και από διεθνείς έρευνες που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την ετήσια διεθνή έρευνα έλλειψης ταλέντου που πραγματοποίησε ο όμιλος ManpowerGroup για το 2024, το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, δηλώνει σοβαρή δυσκολία να βρει εξειδικευμένα ταλέντα.

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου –μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία αλλά και το Ισραήλ– στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας καθώς και ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η παροχή ισχυρών κινήτρων με στόχο τη διακράτηση αλλά και την προσέλκυση ταλέντων.

Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που την τελευταία επταετία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης έχοντας διπλασιάσει σε αξία την παραγωγική του δυναμική, θα χρειαστεί επιπλέον 3.000-5.000 νέους εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων τα επόμενα πέντε χρόνια. «Είναι σαφές ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό τόσο σε επίπεδο βιομηχανικού εργάτη όσο και σε πιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι ειδικότητες

Πρόκειται για υποστηρικτικές υπηρεσίες, διαχείριση ποιότητας, έρευνα και ανάπτυξη κ.λπ., καθώς και εργαζομένους που απασχολούνται στην παραγωγή, δηλαδή τεχνικούς μηχανικούς, προϊσταμένους βάρδιας κ.λπ.», εξηγεί στην «Κ» ο Θεόδωρος Τρύφων, Co-CEO του ομίλου Elpen, πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας) και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ. Η Elpen υλοποιεί ήδη επενδύσεις για την ανάπτυξη παραγωγικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Αττική αλλά και στην Τρίπολη, μέσω της Win Medica που ανήκει στον όμιλο.

Εκτός από τη Win Medica, στην αρκαδική πόλη υλοποιούν επενδύσεις τόσο η φαρμακοβιομηχανία Demo όσο και η Faran που έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου στη ΒΙΠΕ Τρίπολης για να αναπτύξει ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Μάλιστα, το συνολικό ύψος αυτών των επενδύσεων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα πάνω από 29.000 άτομα (παραγωγή και εμπορία), από 19.700 το 2017.

Οι μισθοί για διευθυντικές θέσεις είναι υψηλότεροι κατά 40%-50% από το 2017, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος φαρμακευτικής.

«Ηδη μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής με τις επενδύσεις που υλοποιούνται θα χρειαστούμε 600 νέους εργαζομένους μέχρι το τέλος του 2025. Στην περιοχή της Βόρειας Αττικής άλλους 600, ενώ στην περιοχή της Τρίπολης 800 μέχρι το τέλος του 2026. Αρα 2.000 εργαζομένους μέχρι τα μέσα του 2026», τονίζει ο κ. Τρύφων, τοποθετώντας συνολικά τις ανάγκες σε νέο εργατικό δυναμικό σε 3.000-5.000 μέσα στην επόμενη πενταετία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΕΦ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα το ΠΕΦ professional development, μέσω του οποίου οι απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις για το κανονιστικό πλαίσιο (regulatory affairs) που ρυθμίζει την αδειοδότηση και την κυκλοφορία φαρμάκων, με δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Η στέγαση στην Τρίπολη

Μεγάλη πρόκληση σε περιοχές της περιφέρειας, όπως είναι η Τρίπολη, είναι το κόστος αλλά και η εξεύρεση χώρων για τη στέγαση των εργαζομένων που θα απορροφηθούν από τις εταιρείες. «Οργανώνουμε προγράμματα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς, κάνουμε επιμορφώσεις σε σχολεία, λύκεια, επαγγελματικές σχολές, υλοποιούμε προγράμματα με περιφέρειες και δήμους. Ολα αυτά εντάσσονται στον σχεδιασμό μας», επισημαίνει μιλώντας για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Αναφερόμενος στα κίνητρα σημειώνει πως οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αρχίζουν με μισθό 30% πάνω από τον βασικό σε επίπεδο βιομηχανικού εργάτη.

«Εντοπίζουμε ελλείψεις σε έμπειρο προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να στρεφόμαστε σε εργαζομένους με μικρότερη εμπειρία. Κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, τη θέση ενός quality assurance manager μπορεί να την καλύψουμε με έναν officer που έχει λιγότερη εμπειρία. Παράλληλα, όμως, επενδύουμε σε αυτούς για να αποκτήσουν δεξιότητες και να ανέβουν βαθμίδα», λέει στην «Κ» ο Επαμεινώνδας Κορώνης, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στην Pharmazac. «Πλέον οι εταιρείες επενδύουν σε νέους εργαζομένους προσφέροντας και υψηλότερους μισθούς από τον μέσο όρο. Αυτοί οι εργαζόμενοι την επόμενη πενταετία θα αποκτήσουν εμπειρία, καλύπτοντας έτσι τις όποιες ελλείψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή