Famar : Το πωλητήριο της ECM και οι νέες επενδύσεις στο κέντρο διανομής στη Θήβα

Famar : Το πωλητήριο της ECM και οι νέες επενδύσεις στο κέντρο διανομής στη Θήβα

Πώς προχωράει η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες επενδύσεις στο κέντρο διανομής στη Θήβα δρομολογεί η Famar τη στιγμή που ο όμιλος, η δραστηριότητα του οποίου εκτός από την Ελλάδα εκτείνεται σε Ισπανία και Ιταλία, οδεύει προς πώληση. Οι νέες επενδύσεις ανακοινώθηκαν σε μια περίοδο που το κυπριακό fund Elements Capital Management, το οποίο διατηρεί τον έλεγχο του ομίλου από το 2020, έχει βάλει πωλητήριο, με τις διαδικασίες πώλησης, όπως έχει ήδη γράψει η «Κ», να «τρέχει» η Jefferies. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Famar από εταιρείες του κλάδου αλλά και από επενδυτικά κεφάλαια είναι έντονο, κάτι που θα αποδειχθεί εμπράκτως στις 30 Απριλίου, οπότε αναμένεται να γίνει και η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Κατά τα λοιπά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωρεί σε επενδύσεις για την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικής του κέντρου διανομής στη Θήβα, το οποίο τώρα έχει έκταση 30.000 τ.μ., αναπτύσσοντας τρεις νέες αποθηκευτικές μονάδες (modules) που θα προσθέσουν 6.000 τ.μ., δημιουργώντας επιπλέον 7.500 παλετοθέσεις. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου. Η μία από αυτές τις μονάδες, έκτασης 2.000 τ.μ., θα αφορά τη διαχείριση φαρμάκων που απαιτούν ψύξη. Ο συγκεκριμένος χώρος θα διαθέτει 2.500 παλετοθέσεις και θα είναι εξοπλισμένος με θαλάμους ψύξης που θα διασφαλίζουν την ψύξη (μεταξύ +2 και 8 βαθμών) φαρμακευτικών σκευασμάτων σε κάθε στάδιο από την αποθήκευση έως τη φόρτωση.

Παράλληλα, ο στόλος των φορτηγών για την παράδοση των παραγγελιών από 65 που είναι τώρα (κάποια από αυτά ανήκουν στον στόλο της και κάποια σε άλλους παρόχους) αναμένεται να αυξηθεί, ενισχύοντας παράλληλα τον ιδιόκτητο στόλο της. Τα συγκεκριμένα διζωνικά φορτηγά θα διαθέτουν θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας για τη μεταφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα προωθεί επενδύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας των φαρμάκων (σειριοποίηση).

Η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικής συνδέεται και με την αυξημένη ζήτηση που δέχεται η Famar για κάλυψη τέτοιων υπηρεσιών από νέους πελάτες. Tο κέντρο διανομής της εταιρείας στη Θήβα είναι το μεγαλύτερο κέντρο διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων, καλύπτοντας το 65% της φαρμακευτικής αγοράς (νοσοκομεία, φαρμακεία, κλινικές κ.λπ.). Τον Φεβρουάριο του 2021 ανέλαβε και τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε μερικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, δεδομένου και του εξοπλισμού που διαθέτει για τη διατήρησή τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ομίλου για τη χρήση του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες, τα EBITDA εκτιμάται πως κινήθηκαν κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, πως το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει κάποιες κινήσεις για την πώληση του κέντρου διανομής στη Θήβα, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς φαίνεται πως προκρίνεται η πώληση όλου του ομίλου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) μέσα στο επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή