Επενδύσεις 180 εκατ. στην Τρίπολη από φαρμακευτικές

Επενδύσεις 180 εκατ. στην Τρίπολη από φαρμακευτικές

Θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κέντρο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων εξελίσσεται η βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου Elpen, ενώ σε αυτές προστίθεται και η Faran, η οποία σχεδιάζει ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ.

Το ύψος των επενδύσεων για τις δύο πρώτες φαρμακοβιομηχανίες ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ, συνολικά, όλος ο κλάδος την επταετία 2021-2026 αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο παρουσίασης των επενδύσεων από τις τρεις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, τόνισε πως «το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στη ΒΙΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας», προσθέτοντας πως «οι νέες παραγωγικές μονάδες της Win Medica θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028.

Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία». O Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας Demo, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας Demo στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης.

Ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Win Medica, επικεντρώθηκε στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή και δήλωσε ότι «Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ο Παναγιώτης Κουκουλομάτης, γενικός διευθυντής της Faran, δήλωσε πως «σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα, σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Τριπόλεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή