Το Κονκλάβιο (04/06/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους έπιασε ο πόνος

Mεγάλη αγωνία και ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί στην πολιτική και οικονομική «αγορά» εν αναμονή της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης που θα συνοδεύει το κείμενο των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα (και άλλα κράτη-μέλη) και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο. Yποθέτω ότι ασκούνται λυσσαλέες κυβερνητικές πιέσεις προκειμένου να μη δοθεί στη δημοσιότητα το συνοδευτικό κείμενο, καθώς θυμίζω ότι αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση της Κομισιόν για τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που απέκλεισε πηγή μου στις Βρυξέλλες είναι οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση, πολλώ δε μάλλον αφού θα μπορούσε να εκληφθεί ως χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και ως παρέμβαση ενόψει εθνικών εκλογών. Τώρα τους έπιασε ο πόνος. Και ο νοών νοείτω…

Καταραμένη «κανονικότητα» 

Πάντως, είχε προαναγγελθεί ότι τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα θα ποσοτικοποιούνταν και η αποτίμηση θα γινόταν στις 5 Ιουνίου. Οπως και θα γίνει. «Ανοικτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι, αλλά και ακριβείς διατυπώσεις που δεν θα επιδέχονται παρερμηνείες και εκλογική εκμετάλλευση», επέμεινε η ίδια πηγή. Φοβάμαι ότι το μήνυμα θα είναι ότι η δήθεν «κανονικότητα» έχει το κόστος της. Απλά δεν ξέρω πόσο μεγάλο θα είναι.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Ηταν μια ωραία και μακρά συζήτηση. Σε αυτήν οι παλιοί άκουσαν με προσοχή και τα «στραβάδια» –οι νέοι– πήραν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής. Αναφέρομαι στο χθεσινό brainstorming του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα ευρωομάδα της Ν.Δ. στο γραφείο του στο Μοσχάτο. Εκεί έδωσε σαφείς κατευθυντήριες στους ευρωβουλευτές για το τι ζητάει απ’ αυτούς: δουλειά, δουλειά και δουλειά. Κατ’ αρχάς, τους υπενθύμισε ότι η γραμμή ήταν και παραμένει ότι η Ν.Δ. και η ευρωομάδα της στηρίζουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Μέχρι νεωτέρας, φαντάζομαι, αφού ποτέ δεν ξέρεις αν θα καταλήξει εκεί κανένας Μισέλ Μπαρνιέ ή Μαρκ Ρούτε… Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν, ακόμη, όπως μαθαίνω, η εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων της ομάδας του ΕΛΚ, για την οποία αντιλαμβάνομαι ότι ήδη στις Βρυξέλλες δουλεύουν λυτοί και δεμένοι για τη σχετική μεθαυριανή ψηφοφορία. Εξάλλου, ο Μεϊμαράκης ενημέρωσε ήδη την ομήγυρη για το πώς πήγαν οι πρώτες επαφές του εκεί.

Θα τους «τρέξει»

Περιττό να προσθέσω ότι αν ο Μητσοτάκης ζητούσε μόνον αυτά, δεν θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. To λέω διότι πληροφορούμαι ότι τους έθεσε και στόχους πλην της αντιπροεδρίας της ομάδας: να καλυφθούν και οι 20 κοινοβουλευτικές επιτροπές από τους οκτώ ευρωβουλευτές. Οι παλιοί θα παραμείνουν σε αυτές που μετείχαν, ενώ οι νέοι θα πάρουν και αυτές που δεν είχαν καλυφθεί. Και, βέβαια, τους ζήτησε να υπάρχει στενή επαφή με την Αθήνα, προκειμένου να προωθούνται ζητήματα εθνικής προτεραιότητας. Τέλος, για να μη βαρεθούν, τους ζήτησε να δηλώσουν και τη διαθεσιμότητά τους να «βάλουν πλάτη» και στην προεκλογική εκστρατεία που αρχίζει οσονούπω για τις εθνικές κάλπες. Για να ανακεφαλαιώσω, όποιος πίστευε ότι εξελέγη ευρωβουλευτής για να περνάει την ώρα του στα βρυξελλιώτικα μπιστρό έκανε λάθος…

Διατλαντικά καθήκοντα

Eίναι επίσημο. Η «δικιά μας» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Κατερίνα Σώκου, αναλαμβάνει και χρέη ανώτερης συνεργάτιδας στο Future Europe, την πρωτοβουλία του Atlantic Council για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων και στρατηγικών για μια ισχυρή Ευρώπη. Αυτό, προκειμένου να συμβάλει με τις γνώσεις της για την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δει και λίγα στην Ουάσιγκτον, ειδικά τα χρόνια της κρίσης… Καλή επιτυχία!

Vertigo

Ο γέγονε, γέγονε. Κάπως έτσι τα έθεσε τα πράγματα πασοκική πηγή μου, αναγνωρίζοντας ότι ο χειρισμός του Βαγγέλη Βενιζέλου και της όλης υπόθεσης από τη Φώφη Γεννηματά δεν ήταν και ο καλύτερος. Ομως, για κάποιους σημασία έχει να ασχοληθούν με την εκλογική μάχη, καθώς γνωρίζουν τι συνέπειες μπορεί να έχει ο αλληλοσκοτωμός των πασόκων στην κάλπη. Οπως, ας πούμε, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μου λένε ότι θα κάνει σχετική τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Κατά τα λοιπά, η Γεννηματά δεν είχε ραντεβού μόνο με τον Βενιζέλο το καταραμένο προηγούμενο Σάββατο. Μαθαίνω ότι συνάντησε και τον Παύλο Γερουλάνο. Οχι, δεν του πρότεινε να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Εξάλλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης την υπερασπίζεται με πατριωτισμό τα τελευταία 24ωρα. Ο Γερουλάνος μπορεί να αναλάβει κάποιο ρόλο ενόψει εκλογών. Μπορεί και όχι, αν κρίνω από το βέρτιγκο στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή