Σεραφείμ Κωνσταντινίδης ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η επέλαση των πούλμαν στον ελληνικό τουρισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό συμπίπτουν σε μια εκτίμηση. Φέτος η άνοδος του τουρισμού δεν θα είναι θριαμβευτική, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και έφεραν στη χώρα 15,9 δισ. ευρώ. Η επιτυχία αυτή έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνητικά στελέχη να πανηγυρίζουν, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 8,2%. Οπως συνηθίζεται, οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στις επιτυχημένες, υποτίθεται, επιλογές που έκαναν.

Απλώς, οικειοποιούνται την επιτυχία που προέρχεται από τις καταστροφικές πρωτοβουλίες άλλων. Τους αιματηρούς πολέμους και τα χαοτικά πραξικοπήματα σε μεσογειακές χώρες. Τον πόλεμο στη Συρία και την εμπλοκή της Τουρκίας, την τρομοκρατία που κατέστησε επικίνδυνες πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ελληνικός τουρισμός γνώρισε άνθηση που όλοι θεωρήσαμε σωτήρια λόγω της κρίσης, αλλά η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην αυτοκαταστροφική κατεύθυνση άλλων χωρών που πλήττονται από αρνητικές εξελίξεις. Αυτό που πραγματικά ήταν εγχώρια πρωτοβουλία είναι ότι επιβλήθηκε φόρος σε κάθε διανυκτέρευση, ενώ την τελευταία δεκαετία ο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές αυξήθηκε από 8% σε 24%. Κι αυτό όταν σε όλες σχεδόν τις ανταγωνιστικές χώρες ο ΦΠΑ είναι στην περιοχή του 7%-9%. Με το δεδομένο αυτό, είναι επιτυχία η αύξηση των τουριστών που προτίμησαν να έρθουν στην ακριβότερη αλλά ασφαλέστερη Ελλάδα. Τελικά όμως δεν ήταν ακριβότερη η διαμονή στην Ελλάδα. Γιατί; Επειδή μείωσαν τη μέση διάρκεια της παραμονής τους. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι οι τουρίστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελούν την πλειοψηφία, μείωσαν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε 7,7 από 8,2 που ήταν το 2016. Πρακτικά έμειναν μια - δυο ημέρες λιγότερο.

Επειδή όμως περιόρισαν την παραμονή τους στη χώρα, ξόδεψαν περίπου τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έμεινε σχεδόν σταθερή, στα 526,7 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8%.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού. Αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών παρά την αύξηση των φόρων, επειδή χαμηλώσαμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Επειδή δεν χρειάστηκε να βρούμε επισκέπτες που μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα.

Η υποτιθέμενη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδος» είναι προσανατολισμένη στον φθηνό, μαζικό, χαμηλού επιπέδου τουρισμό. Και γι’ αυτό φέτος που κάποιοι πόλεμοι τελειώνουν, που η Τουρκία υποτιμά το νόμισμά της και γίνεται πολύ φθηνότερη, περιμένουμε λιγότερους τουρίστες.

Οι (γυναίκες, τα τελευταία χρόνια) υπουργοί Τουρισμού θριαμβολογούν συνήθως ότι επέτυχαν την αύξηση των τουριστών, επειδή ασκούν κάποιου είδους διεθνή γοητεία και δικαιολογούν έτσι τα κρατικά κονδύλια που αφειδώς, και σε κάποιο βαθμό αδιαφανώς, ξόδεψαν. Στην πραγματικότητα, όμως, απλώς υποδέχθηκαν επέλαση από «τουρίστες με πούλμαν» που προτίμησαν να κάνουν διακοπές σε χώρα που δεν κινδυνεύουν από τρελαμένους που μισούν όσους ανήκουν σε άλλη θρησκεία.

Η πραγματική πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό είναι να αλλάξει επίπεδο. Να δημιουργήσει υποδομές και ποιότητα υπηρεσιών που θα προσελκύουν επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, που πληρώνουν περισσότερα. Ειδικά σε προορισμούς που έχουν μεγάλη ζήτηση, το θέμα δεν είναι να προσθέσουμε κι άλλα πούλμαν, περισσότερους επισκέπτες λίγων ωρών από τα κρουαζιερόπλοια. Η Βενετία έκανε ακριβότερη την είσοδο αυτών των επισκεπτών επιβάλλοντας εισιτήριο, από τα οποίο απαλλάσσονται όσοι διανυκτερεύουν στα ακριβά καταλύματα της γραφικής πόλης.

Η πραγματική πρόκληση του τουρισμού –για όποιον ενδιαφέρεται– είναι να αναβαθμίσει την ποιότητα προσελκύοντας ανώτερο επίπεδο επισκεπτών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ