Το Κονκλάβιο (20/06/19)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στραβό κλήμα…

Πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Και η αλήθεια είναι ότι το κλίμα έναντι της Τουρκίας στην Ευρώπη ήταν βαρύ ήδη πριν προηγηθούν οι τουρκικοί τραμπουκισμοί στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» ήταν έτοιμοι να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για να φανούν αλληλέγγυοι στην αδελφή Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης. Αν ήταν, εξάλλου, δεν θα μιλούσαμε για Συμβούλιο της Ε.Ε., αλλά για κάτι άλλο…

Το λέω διότι Αθήνα και Λευκωσία αρχικά αντιμετώπισαν μάλλον παγερή αν όχι αρνητική ατμόσφαιρα από τους υπόλοιπους με το σκεπτικό ότι η ατμόσφαιρα είναι ήδη κακή για την Τουρκία και δεν χρειάζεται να γίνει χειρότερη. Σε αυτή τη γραμμή, διαφωνίας με μηνύματα κυρώσεων έναντι της Αγκυρας, εμφανίστηκαν οι χώρες του Βίσεγκραντ, αλλά αρχικά και η Γερμανία. Η Γαλλία και οι μεσογειακές χώρες ήταν αυτές που στήριξαν τα κυπριακά και ελληνικά επιχειρήματα.

Οπως στη Βενεζουέλα

Πληροφορούμαι, για παράδειγμα, ότι η ελληνική πλευρά έβαλε στο παιχνίδι την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα. Δηλαδή είπε περίπου ότι δεν είναι δυνατόν η Ενωση να στηρίζει αντιστοίχως τους Ουκρανούς και τους πολίτες της Βενεζουέλας και να μην κάνει το ίδιο για τους Κύπριους. Σημειώνω εδώ ότι δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι στο Συμβούλιο έδωσε το «παρών» και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, προφανώς για να στηρίξει τη Σία Αναγνωστοπούλου. Οι Κύπριοι από την πλευρά τους δεν το είπαν ακριβώς «βέτο», αλλά ξεκαθάρισαν διπλωματικά ότι θα είναι δύσκολο να δώσουν «πράσινο φως» στα συμπεράσματα της διεύρυνσης αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις τους.

Τόσο μόνος…

Εν μέσω έντονου χειροκροτήματος –κάτι που δεν είθισται, πάντως, να συμβαίνει στις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών– χαιρέτισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη χθεσινή έναρξη του τρίτου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, για την οποία σας έλεγα χθες. Από τον χαιρετισμό του, που είχε πολλά προσωπικά στοιχεία, κρατώ μια φράση που εκτιμώ ότι λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα υπονοεί το ποιητικό της ύφος: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός». Επίσης, δεν μπορώ να μη σταθώ στην ομιλία του Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον Βενιζέλο, αλλά δεν έμεινε εκεί. Σχολίασε την απομάκρυνσή του από το ΚΙΝΑΛ παραπέμποντας στην «ελληνική χιλιετή παράδοση των εξοστρακισμών για λόγους άδικους και κομματικούς». Αυτό πόνεσε… Και απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ερώτημα είναι «τι κάνω για τη χώρα μου, ακόμα κι αν η χώρα μου με μάχεται». Ο Γιαννίτσης ξέρει.

«Αντε, και υπουργός!»

Σας μεταφέρω με καθυστέρηση περιστατικά από την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηπειρο και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, γιατί έχουν την αξία τους. Κορυφαίο θεωρώ το στιγμιότυπο κατά το οποίο, όμως μαθαίνω, μια ηλικιωμένη κυρία –ντυμένη με παραδοσιακή μετσοβίτικη φορεσιά– πλησίασε τον Κυριάκο, τον αγκάλιασε και του είπε: «Θα σε ψηφίσω! Σου εύχομαι και υπουργός!». Ψύχραιμος εκείνος, σηκώθηκε, την αγκάλιασε και της είπε: «Ευχαριστώ, αλλά μάλλον με μπέρδεψες με τον Τασούλα!». Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η πρώτη έμμεση ανακοίνωση υπουργού, αλλά τηρώ τις αμφιβολίες μου, καθώς ίσως ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. που συνόδευε τον Μητσοτάκη να «παίζει» για κάτι άλλο.

Δεν ξεχνά

Προλογίζοντας τον Μητσοτάκη, ο Τασούλας παίνεψε το Μέτσοβο λέγοντας ότι τα κληροδοτήματά του δεν είναι μόνο τα προφανή, αλλά και, όπως το έθεσε, «το πάθος της δημιουργίας και η γοητεία της ευθύνης» που τα κληροδότησε στον «ευλογημένο ετούτο τόπο» ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα χαρακτηρίσουν και μια πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Ο δε Μητσοτάκης απέδειξε ότι οι Μητσοτάκηδες δεν ξεχνούν, καθώς θύμισε ότι ο Αβέρωφ είχε στηρίξει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την ηγεσία της Ν.Δ. τον Αύγουστο του 1984.

Λούνα παρκ…

Θυμάστε το συμπαθές εκπαιδευμένο κανίς που πρωταγωνίστησε στα προεκλογικά σποτ του Πάνου Καμμένου για τις ευρωεκλογές; Τον Θανάση, που μιλούσε και γερμανικά; Δεν ξέρω αν ο Θανάσης θα επανέλθει στο προσκήνιο στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης. Αλλά τον μνημονεύω επειδή μαθαίνω ότι το ΚΙΝΑΛ ανέθεσε στον ίδιο διαφημιστή που ανέλαβε τα σποτ των ΑΝΕΛ τη δημιουργία του προεκλογικού του σποτ. Δεν ξέρω ποιος θα είναι πρωταγωνιστής. Αρμόδια πηγή, πάντως, με ενημέρωσε ότι τα γυρίσματα θα γίνουν σε λούνα παρκ –για την ακρίβεια, είτε στα «Αηδονάκια» είτε στο Allou Fun Park– και ότι η διαφήμιση θα είναι αρνητική. Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι, ειδικά μετά τις τελευταίες «μεταγραφές» στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, συνειρμικά το λούνα παρκ ίσως να μην είναι και πολύ καλή ιδέα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή