Το Κονκλάβιο (14/07/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αβεβαιότητα»…

Πέρασε στα «ψιλά» λόγω πολιτικού Αρμαγεδδώνα. Δεν είναι και λίγο η εκλογή νέας κυβέρνησης και μάλιστα με αυτοδυναμία. Ομως, προ ημερών, η ομοσπονδιακή υπηρεσία εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Βουλής γνωμοδότησε σχετικά με τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις ότι «το αίτημα δεν μπορεί να απορριφθεί μονομερώς από τη Γερμανία». Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι υφίσταται νομική αβεβαιότητα, η οποία «πρέπει να λυθεί σε δικαστικό επίπεδο με αρμόδιο όργανο το Δικαστήριο της Χάγης, και προς αυτή την κατεύθυνση η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει οικειοθελώς».

…και δικαίωση

Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που γερμανικό όργανο προχωρεί σε τέτοια παραδοχή. Και θυμίζω ότι δικαιώνει τη νομική θέση που είχε εκφράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στην Αγκελα Μέρκελ όσο και στον Γιόαχιμ Γκάουκ και στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ήδη από το 2016, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις «ουδέποτε παρεγράφησαν» και είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, με αρμόδιο όργανο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Κουίζ

Ποιο πρόσωπο από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αποκαλούσε έτερο πολιτικό πρόσωπο που έχει δουλέψει μαζί του «Μπέρια»; Σημειώνω ότι ο χαρακτηρισμός παραπέμπει στον αυστηρό επαγγελματισμό και στη γνώση και παρακολούθηση της παραμικρής λεπτομέρειας και όχι βέβαια σε τακτικές δημίου.

Ραντεβού

Πολλά και ενδιαφέροντα τα ραντεβού του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη εβδομάδα. Από τα πιο σημαντικά θεωρώ τη συνάντηση που πληροφορούμαι ότι θα έχει με τον Κώστα Καραμανλή. Εχω την εντύπωση ότι θα έχουν να πουν πολλά.

Ανεβαίνουν τα νούμερα 

Συνέβη και αυτό. Τις τελευταίες μέρες η ΕΡΤ κάνει διπλάσια νούμερα τηλεθέασης σε σχέση με πριν. Δεν μου κάνει εντύπωση, αφού προφανώς υπάρχει η σχετική περιέργεια του φιλοθεάμονος κοινού να δει πώς ακριβώς έχουν αντιδράσει στην αλλαγή κυβέρνησης εκπομπάρχες, παρουσιαστές και λοιπές δυνάμεις στην Αγία Παρασκευή. Υπάρχουν, όμως, πλέον και κανονικά δελτία ειδήσεων. Εννοώ ότι προβάλλουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση. Σημειώνω ότι προσωρινά έχουν αναλάβει ρόλους διευθυντή ειδήσεων και διευθυντή σύνταξης ο Φώτης Καφαράκης και ο Γιάννης Τρουπής. Η θεσμική συνέχεια από Σεπτέμβριο.

Ερχεται η ώρα…

Ο καιρός γαρ εγγύς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αποφασίσει –ή μάλλον να καταλήξει– για το πρόσωπο που θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν. Για την ακρίβεια, η επίσημη επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταλεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξασφαλίσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα. Αυτό θα κρίνει και το πρόσωπο που θα επιλέξει για την εκπροσώπηση της χώρας στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. Αυτό, πάντως, δεν νομίζω ότι θα είναι άγνωστο στο «Μπερλεμόντ». Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι το αναβληθέν ραντεβού του Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά έχει οριστεί για αύριο. Την ίδια μέρα θα δει και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

Unfollow στον Μαδούρο 

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά η κυβέρνηση με το «καλημέρα» αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό (φωτ.) ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Δεν εξεπλάγην. Και ήδη έγινε αποδεκτή μετ’ επαίνων από τις ΗΠΑ και με σχετική σχόλιο του Μάικ Πενς στο Τwitter. Αυτό που μάλλον πέρασε απαρατήρητο είναι ότι την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών έβγαζε στον «αέρα» τη σχετική ανακοίνωση, ο λογαριασμός του πρωθυπουργού στο Τwitter έκανε unfollow στον Νικολάς Μαδούρο. 

Μεγάλες στιγμές 

Ηταν σχεδόν ιστορική η στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Και αυτό διότι δεν πάτησε το πόδι του εκεί τα τελευταία τρία χρόνια. Εκ των υστέρων, οφείλω να παραδεχθώ ότι απεδείχθη πολύ σκληρός για να πεθάνει. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας που ήταν παρών, ευχαρίστησε τον Στουρνάρα για τις ψήφους που έλαβε στη Φθιώτιδα (τόπος καταγωγής του διοικητή της ΤτΕ).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή