Ευφάνταστα και εύγευστα εδέσματα διά χειρός φοιτητών

Ευφάνταστα και εύγευστα εδέσματα διά χειρός φοιτητών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύγευστους «χαιρετισμούς» από έναν αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στη φετινή έκθεση Anuga. Εκεί, οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τραχανά με σάλτσα ντομάτας, λούπινα και φακές με σπανάκι και σάλτσα ελιάς, ενώ για επιδόρπιο θα φάνε σιμιγδαλένιο χαλβά με σταφίδες και σύκο, τις γαστρονομικές προτάσεις δηλαδή φοιτητών του Γεωπονικού Αθηνών υπό την παιγνιώδη ονομασία «GReatings». Τα εν λόγω εδέσματα προέρχονται από τους φετινούς νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2019, οι οποίοι θα μεταβούν στην Κολωνία της Γερμανίας για τον τελικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλουν το προϊόν τους στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων του κόσμου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), που διοργανώνει από το 2011, τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia 2019, έδωσε για άλλη μία χρονιά το «βήμα» σε τρόφιμα με οικολογικό πρόσημο, ευφάνταστα έτοιμα πιάτα και ωφέλιμα σνακ. «Κάθε Οκτώβριο ανακοινώνουμε σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές με αντικείμενο που άπτεται του αγροδιατροφικού τομέα, τον διαγωνισμό, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν επαρκή χρόνο να προετοιμάσουν τις υποψηφιότητές τους», εξηγεί στην «Κ» η κ. Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του ΣΕΒΤ. «Επιθυμούμε να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους».

Ευφάνταστα και εύγευστα εδέσματα διά χειρός φοιτητών-1

Η γαστρονομική τους πρόταση υπό την παιγνιώδη ονομασία GReatings.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, που απευθύνεται σε φοιτητές, είναι το υπό εξέταση προϊόν να μην έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά, να είναι καινοτόμο και ασφαλές κ.ά. «Κάθε χρόνο η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη. Φέτος δεχθήκαμε δώδεκα προτάσεις, εκ των οποίων εννέα έφθασαν στον τελικό», διευκρινίζει η κ. Παπαδημητρίου. «Αντίστοιχα, οι ελληνικές υποψηφιότητες έχουν συχνά ξεχωρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο· δύο φορές (2011 και 2017) έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση με το Da Vero-Eco Seafood Cold Cuts (Παν. Ιωαννίνων και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και με το AVOYOG Smoothie Beverage (Χημικοί Μηχανικοί ΕΜΠ)» σημειώνει η κ. Παπαδημητρίου, «ενώ το Carobites από το Γεωπονικό είχε λάβει το τρίτο βραβείο».

Ακόμα πιο ελπιδοφόρο, ωστόσο, είναι ότι ορισμένα προϊόντα που έχουν περάσει από τον διαγωνισμό συναντώνται σήμερα σε ράφια παντοπωλείων: το «μεζεδάκι» του Κοντοβερού που προέκυψε από το Ecoseafood cold cuts, το αλλαντικό γρήγορης ωρίμανσης Διά Ελιάς & Αέρος, που εμπορεύεται η εταιρεία Τσιανάβας, όπως και το Carobites, γλυκό σνακ με βάση το χαρούπι, που κυκλοφορεί από την κρητική εταιρεία Creta Carob.

H φετινή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επιστήμονες και επιχειρηματίες, έδωσε το 2ο βραβείο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, για το προϊόν Coofie, ένα μπισκότο πλούσιο σε ίνες, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, και το 3ο βραβείο στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου για το προϊόν HOLI BEAN, μια πάστα ζυμωμένων φασολιών με ελαιόλαδο, με αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τιμητική δε διάκριση για την καλύτερη παρουσίαση απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων), για το ROBUSTUS, ένα ενεργειακό ρόφημα με χυμό ροδιού, χαρουπόμελο, εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, ασπροθύμαρου, λεβάντας και αιθέριο έλαιο μέντας.

«Κάθε Σεπτέμβριο επιχειρούμε να εντοπίσουμε τι λείπει στην αγορά, σκεπτόμενοι από τη σκοπιά του καταναλωτή», λέει στην «Κ» η δρ Αναστασία Καπετανάκου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και supervisor της φετινής νικήτριας ομάδας, που δημιούργησε το GReatings. «Πρόκειται για ένα έτοιμο γεύμα, που απαιτεί απλώς ενυδάτωση με βραστό νερό ή ζέσταμα με νερό στον φούρνο μικροκυμάτων», περιγράφει. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο εύκολο μεν στην παρασκευή, που να παραπέμπει όμως σε παραδοσιακό έδεσμα, αναδεικνύοντας ξεχασμένα συστατικά, όπως τα λούπινα».

Στα άμεσα σχέδια της ομάδας, στην οποία προΐστανται εξίσου η Λαμπρινή Αδάμ και η Μαρία Γκερέκου και συμμετέχουν δέκα προπτυχιακοί φοιτητές υπό την εποπτεία του καθηγητή Παναγιώτη Σκανδάμη, είναι η επέκταση σε άλλες σπεσιαλιτέ, όπως το σπανακόρυζο, το ρυζόγαλο και οι χυλοπίτες με φέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή