Η μεγάλη επιστροφή του Στράτη Μυριβήλη στη Λέσβο, στη Βενετία, στην Αθήνα…

Η μεγάλη επιστροφή του Στράτη Μυριβήλη στη Λέσβο, στη Βενετία, στην Αθήνα…

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν φορές που αρκούν απλά πράγματα, αλλά τόσο θεμελιώδη, για να κινηθούν μυλόπετρες και σήμερα να μιλάμε για αναβίωση του ενδιαφέροντος για το έργο του Στράτη Μυριβήλη. Ο Μυριβήλης ξαναδιαβάζεται και όχι μόνο χάρη στην πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά της «Ζωής εν τάφω», αλλά για την προσεκτική αναδίφηση στο αρχείο του από την οικογένειά του, την επιλεκτική συσπείρωση συνεργατών και το διαρκές ενδιαφέρον προικισμένων ανθρώπων, καλλιτεχνών και εν γένει δημιουργών. Ο Μυριβήλης, από τους κορυφαίους της γενιάς του ’30, αιφνιδιάζει τους σύγχρονους αναγνώστες, όσους δηλαδή έρχονται σε επαφή με τα κείμενά του. Και όχι μόνο με τα γνωστά μυθιστορήματα, αλλά και με τα εξαίρετα διηγήματά του, στα «χρωματιστά» βιβλία, που κυκλοφορούν όλα από την Εστία.

Η μεγάλη επιστροφή του Στράτη Μυριβήλη στη Λέσβο, στη Βενετία, στην Αθήνα…-1

Ο Στράτης Μυριβήλης (1890-1969) υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του ’30.

Η οικογένεια του Στράτη Μυριβήλη, πρωτίστως η Χριστίνα Αγγελοπούλου, εγγονή του, κόρη της κόρης του Δροσούλας, και η επίσης εγγονή του, Λενιώ Μυριβήλη, προχωρούν σε μια διακριτική  τροφοδοσία της σύγχρονης δημιουργικής σκηνής με τον λόγο του Μυριβήλη. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, διοργανώθηκε με μεγάλη απήχηση η δράση «Στη στράτα του Στράτη», με αφετηρία το σπίτι του στην Ερεσσού 59. Και μόλις πριν από λίγες ημέρες, στη Βενετία, στο Venice Open Stage 2019, το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσίασε την παράσταση «Οι εν τάφω», βασισμένη στη «Ζωή εν τάφω», σε σκηνοθεσία Ευτυχίας Σπυριδάκη. Δόθηκαν δύο παραστάσεις μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό.

Η μεγάλη επιστροφή του Στράτη Μυριβήλη στη Λέσβο, στη Βενετία, στην Αθήνα…-2

Η Χριστίνα Αγγελοπούλου (κέντρο), εγγονή του Μυριβήλη, με τον θίασο του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Και τώρα η Λέσβος, η γενέθλια γη. Ενας προικισμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δημιουργός, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, που μελετάει το έργο του Μυριβήλη, παρουσιάζει σήμερα τη δική του θεατρική προσέγγιση. Είναι οι «Χρωματιστές ιστορίες», μια παράσταση που γεννήθηκε από τέσσερα διηγήματα του Μυριβήλη, ένα από κάθε χρωματιστό βιβλίο. Θα παρουσιαστεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, ένα από τα μουσεία του ΠΙΟΠ, στην Αγία Παρασκευή, κοντά στην Καλλονή. Στην παράσταση παίζει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μαζί με την Ινώ Μενεγάκη και τη Χριστέλα Γκιζέλη (που έγραψε και τη μουσική). Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κωνσταντίνας Κρίγκου. Ελπίζουμε να δούμε την παράσταση και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Μυριβήλη. Η οικογένειά του θα τελέσει θρησκευτικό μνημόσυνο στον γενέθλιο τόπο. Στην Παναγιά Γοργόνα, στη Σκάλα Συκαμιάς… Το ταξίδι συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή