Το Κονκλάβιο (17/07/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο θεσμικά

Εχω την εντύπωση ότι 35-40 λεπτά δεν είναι το παν. Είναι, όμως, επαρκής χρόνος για να γίνει… επανεκκίνηση του συστήματος. Αναφέρομαι στο χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς, για να το θέσω κομψά, έχω την αίσθηση ότι λειτούργησε ως μηδενισμός του κοντέρ και αμοιβαίο έναυσμα για μια νέα αρχή. Το ανέφερε, εξάλλου, και το σχετικό σημείωμα του Μαξίμου για τη συνάντηση.

Το προσπερνώ για να έρθω στην ουσία. Μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Ιερώνυμο ότι δεν αντιλαμβάνεται την Εκκλησία εργαλειακά –προφανώς το «καρφί» για την απελθούσα κυβέρνηση– αλλά θεσμικά, και έτσι θα λειτουργήσει απέναντί της. Για την ακρίβεια, είπε κάτι του τύπου «εγώ δεν μπορώ να είμαι εκ του χαρακτήρα μου χειριστικός και θεωρώ ότι τα εκκλησιαστικά δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση». Επί της ουσίας διαμήνυσε ότι θα λειτουργήσει θεσμικά και με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους.

Μη γενόμενη

Εννοείται ότι η περίφημη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας θεωρείται μη γενόμενη, εξ ου και δεν συζητήθηκε καν. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Μητσοτάκης είχε εξαρχής βγει απέναντι στη «συμφωνία» που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία της ιεραρχίας. Μένω στη δέσμευσή του ότι θα εγγυηθεί πλήρως τα μισθολογικά δικαιώματα των κληρικών, καθώς μαθαίνω ότι δεσμεύθηκε ότι θα εγκρίνει τις πιστώσεις για το 2019 για τον διορισμό κληρικών στις μητροπόλεις, ενώ δήλωσε ότι θα ενισχύσει και θα επαυξήσει τις θέσεις των κληρικών στις ακριτικές περιοχές και μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και στις νησιωτικές περιοχές.

Το ΚΙΝΑΛ μπροστά

Σας έχω είδηση! Από σήμερα το ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται ξανά από τη γαλαρία στα μπροστινά έδρανα της Βουλής. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι διεκδίκησε (ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη) και πήρε με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ μια θέση μπροστά. Δηλαδή ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σεμνά στο Προεδρικό

Και ναι. Λίγες ημέρες αφότου το Προεδρικό Μέγαρο είχε την τιμητική του με την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα ξαναβρεθεί στο προσκήνιο. Για την ακρίβεια, αναφέρομαι στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου που θα ανοίξουν την ερχόμενη Τετάρτη για την 45η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας. Πληροφορούμαι ότι έχουν προσκληθεί μόνο οι θεσμικοί: πρόεδροι, πρωθυπουργοί, νυν και πρώην, βουλευτές και αντιστασιακοί. Πάντως, δεν έχουν προσκληθεί σύζυγοι (όπως και πέρυσι). Αυτό, προκειμένου να μη μετατραπεί η σεμνή δεξίωση σε κοσμικό γεγονός με παπαράτσι φωτογραφίες για το ποια φορούσε (ή δεν φορούσε) τι. Απλώς να θυμίσω ότι η περυσινή δεξίωση ακυρώθηκε λόγω της τραγωδίας στο Μάτι. Τότε στο Προεδρικό έτρεχαν και δεν έφταναν να μοιράσουν το φαγητό για να μην πάει χαμένο. Ποτέ ξανά…

Ποιος ψήφισε τον Παπαδημούλη;

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά γίνεται θόρυβος για το ποιος ψήφισε και ποιος όχι τον Δημήτρη Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα ενώ η σχετική ψηφοφορία διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες. Σημειώνω απλώς ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και, άρα, δεν επιτρέπεται να μιλάει κανένας δημοσίως γι’ αυτήν. Καθώς και ότι δεν υπήρχε άλλος Ελληνας υποψήφιος για τη θέση. Πληροφορούμαι ακόμα ότι ουδέποτε έγινε μάζωξη των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να τους δώσει σχετική γραμμή για «ναι» ή «όχι». Εξ ου και θεωρώ τουλάχιστον άκομψο –και μάλλον πολιτικά άκαιρο– να δίνει κανείς εξετάσεις αντισυριζαϊκών διαπιστευτηρίων στην Ευρωβουλή και δη στο Τwitter. Αν δεν απατώμαι, οι εκλογές έγιναν. Η κάλπη μίλησε.

Νέα ήθη

Νέα εποχή, νέα ήθη στην Ευρώπη. Το απέδειξε, εξάλλου, η ευκολία με την οποία ποδοπατήθηκε η διαδικασία του Spitzenkandidat για να καταλήξει άλλο πρόσωπο –η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντί του Μάνφρεντ Βέμπερ– στη χθεσινή διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο Στρασβούργο. Προφανώς ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Και ένας απ’ αυτούς τους άγραφους κανόνες (της Επιτροπής Γιούνκερ), που ήταν ότι οι πρώην πρωθυπουργοί λαμβάνουν και αντιπροεδρία στην Κομισιόν, δεν ισχύει πια. Εξάλλου, η νέα Κομισιόν δεν φαίνεται ότι θα είναι εξίσου πολιτική με την προηγούμενη. Τα αναφέρω όλ’ αυτά εξαιτίας της φημολογίας για τον επόμενο Ελληνα επίτροπο που φούντωσε με αφορμή το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο Σαμαράς δεν ενδιαφερόταν καν από τη στιγμή που δεν θα γινόταν αντιπρόεδρος. Με την ευκαιρία να σας πω ότι πιθανότερος για τη μία αντιπροεδρία του ΕΛΚ που απομένει είναι ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα κάνει τρίτη θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή