Βουλή-Προγραμματικές δηλώσεις: Σιγουριά η ΝΔ, συγκρουσιακή διάθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή-Προγραμματικές δηλώσεις: Σιγουριά η ΝΔ, συγκρουσιακή διάθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονα τα σημάδια από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου ιδιαιτέρως στον τόνο των ομιλιών στελεχών της νέας πλειοψηφίας και συναδέλφων τους από την αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζεται από το πρωί σήμερα και για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται βαθύτατα ικανοποιημένοι από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και σίγουροι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, με την «καθαρή αυτοδυναμία» και τους μετεκλογικούς συσχετισμούς, η τετραετής κυβερνητική θητεία θα είναι μάλλον ανέφελη. Στο σύνολό τους δε επικροτούν όσα ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο  της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται όσα είπε χθες κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθειά τους να αποδομήσουν όσα είπε κυρίως για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Οπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο ήδη από χθες το βράδυ, τα τέως κυβερνητικά στελέχη έδειξαν αφενός αιφνιδιασμένα από την αμεσότητα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, και αφετέρου με «προκάτ» τοποθετήσεις, που το περιεχόμενό τους έμοιαζε να μην είναι συντονισμένο με το νέο πολιτικό σκηνικό: άπαντες μιλούσαν και συνεχίζουν να τοποθετούνται με κύριο άξονα την ολοκληρωτική υπεράσπιση του περιεχομένου της δικής τους διακυβέρνησης, «ως να μην μεσολάβησαν εκλογές και η καταδίκη της από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.

Από την έως τώρα εξέλιξη της συζήτησης, ένα εκ των κεντρικών αντιπολιτευτικών αιχμών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η επισήμανση εκ μέρους της κυβερνώσας ΝΔ πως δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση-ακύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε ακόμα μία προσπάθεια να εμφανίσουν τον κ. Μητσοτάκη και την νέα κυβέρνηση, «ανακόλουθος» συγκριτικώς με τη στάση που είχαν εντός και εκτός Βουλής κατά την περίοδο σύναψης αυτής της συμφωνίας. Στο μέτωπο αυτό, οι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται σήμερα σε πλήρη συντονισμό με την «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου, που από την πρώτη στιγμή έχουν αναδείξει το εν λόγω ζήτημα σε μείζον της δικής τους αντιπολιτευτικής τακτικής. Με αφρομή σχετικές νέες σημερινές επισημάνσεις του κ. Βελόπουλου, ο κ. Μ. Βορίδης σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα «κολοτούμπας» εκ μέρους της ΝΔ, καθώς και ως αντιπολίτευση υπογράμμιζε πως τυχόν ανατροπή-ακύρωση της «κακής συμφωνίας» θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τη θέση της χώρας μας.

Πιστός, πάντως, στη σκληρή γραμμή ο τέως υπουργός και εκ των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «τυχοδιώκτες» τους βουλευτές της ΝΔ, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις εντονότατες δυσφορίας στους κόλπους της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η σημερινή ημέρα θα φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως των όσων θα πουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, το αναλυτικό περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, όπως καλούνται να το αναλύσουν ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής υπουργοί και υφυπουργοί.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ως γνωστόν, θα κορυφωθεί αύριο Δευτέρα με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, το «κλείσιμο» του πρωθυπουργού και την διεξαγωγή ψηφοφορίας που έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή