Κίνηση ουσίας και τακτικής με την ψήφο των ομογενών

Κίνηση ουσίας και τακτικής με την ψήφο των ομογενών

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορεί τα κόμματα να διαφωνούν μεταξύ τους. Στο δικαίωμα, όμως, των αδελφών μας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις, ούτε “αστερίσκοι” από κανέναν.

Το στοίχημα των 200 ψήφων που χρειάζεται αυτή η διάταξη για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές μένει ανοιχτό και η πρόκληση είναι ανοιχτή για όλους. Ολοι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους στη Βουλή…». Και αυτές θα πρέπει να ληφθούν σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα κατατεθεί αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Βουλής (περί τις 20-22 Αυγούστου) και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσυνδέσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσκλητήριο συναίνεσης, καθώς, μαζί με την ανακοίνωσή της εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν οι «απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις». Μπορεί, βέβαια, να διαβαστεί και ως παγίδα, καθώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να μην την υπερψηφίσει (και μάλιστα χωρίς το πρόσχημα απόρριψης του νέου εκλογικού νόμου), θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση του.

Σηματοδοτώντας την ολική επαναφορά μιας πάγιας προτεραιότητας της Ν.Δ., την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε ως κυβέρνηση συστηματικά και προσχηματικά, ο κ. Μητσοτάκης θέτει την αντιπολίτευση προς των ευθυνών της. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκτιμάται ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Από τη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει συνειδητά αποφύγει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ  –μοναδική εξαίρεση ο αιχμηρός τρόπος με τον οποίο απάντησε στον κ. Τσίπρα κατά τη δευτερολογία τους στις προγραμματικές δηλώσεις– καθώς επιδίωξή του είναι να φύγει μπροστά και να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ της εκλογικής νίκης και της θετικής ανταπόκρισης της κοινωνίας στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης.

Το μομέντουμ, βέβαια, δεν είναι ανεξάρτητο από τις εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης και της Κεντροαριστεράς και τις συζητήσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να μεταφραστούν σε συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα.

Εξάλλου, με συστηματικά και σταθερά βήματα και μέσα από συγκεκριμένες επιλογές προσώπων για τη στελέχωση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Μητσοτάκης μετακινείται όλο και πιο κοντά στο Κέντρο, καθιστώντας, έλεγαν συνεργάτες του, «έωλο» το «προοδευτικό» εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φέρνοντας άμεσα τη ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών ρίχνει το γάντι στον κ. Τσίπρα που, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα κληθεί να αποδείξει με τη στάση που θα κρατήσει αν πράγματι ενδιαφέρεται για την ουσία του ζητήματος ή αν παίζει μικροκομματικά παιχνίδια. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ήταν τυχαία η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσυνδέσει την ψήφο των ομογενών από τον νέο εκλογικό νόμο που δεν είναι υπόθεση μερικών εβδομάδων, πολλώ δε μάλλον αν συνδεθεί με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να εκκινήσει τον Οκτώβριο και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα συνδέσει τις δύο συζητήσεις. Συγκεκριμένα, αν θα συνδέσει τον νέο εκλογικό νόμο με τη συζήτηση για την αναθεώρηση και ειδικότερα με το άρθρο 54 που έχει κριθεί αναθεωρητέο από την προηγούμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 54, παρ. 1 του Συντάγματος, προβλέπει ότι «εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη –όπως αυτό είχε εκφραστεί από το σύνολο της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση– η αναθεωρητική Βουλή που είναι η παρούσα δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη και πυξίδα της είναι μόνο τα προς αναθεώρηση άρθρα. Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο και το άρθρο 54 θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή, προκειμένου να ορίζεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να έχει άμεση ισχύ αν αυτός ψηφίζεται όχι με πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά 180 βουλευτών, όπερ σημαίνει ότι εφόσον ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής βρει τους 180, θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί για τη διάταξη που έχει πρακτική ωφελιμότητα, αλλά είναι κρίσιμη προκειμένου να μη γίνεται χειραγώγηση.

Νέα νομοσχέδια

Πάντως, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους δεν είναι το μόνο νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Βουλής προτεραιότητα έχουν επίσης το δεύτερο φορολογικό και ο επενδυτικός νόμος. Μετά τις 20 Αυγούστου, άλλωστε, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή για τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και την ερχόμενη Πέμπτη το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που, μεταξύ άλλων, απενεργοποιούν νάρκες της απελθούσας κυβέρνησης, όπως η παραλυσία στους ΟΤΑ, υλοποιούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν το μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων έχουν περισσότερη ανάγκη –όπως η διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στον χώρο νοσηλείας τους ή τα φαρμακεία της γειτονιάς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση προκειμένου να τερματιστούν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ–, προωθούνται ρυθμίσεις που στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μείωση της γραφειοκρατίας και αναβαθμίζεται η ποιότητα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τους ΟΤΑ, θεσπίζεται  δυνατότητα σύμπραξης των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, όπου υποχρεωτικά συμπεριλαμβάνεται αυτή του δημάρχου ή περιφερειάρχη, για τους οποίους εξασφαλίζεται πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών. Ακόμη, αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού, ενώ κάθε Περιφέρεια προσλαμβάνει ειδικό για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κεντρική δομή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή