Ξαφνικό πτωτικό «γύρισμα» στο Χ.Α. και νέες απώλειες 0,82%

Ξαφνικό πτωτικό «γύρισμα» στο Χ.Α. και νέες απώλειες 0,82%

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομο «γύρισμα» σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το θετικό πρόσημο και να δέχεται κύμα ρευστοποιήσεων λόγω και των αρνητικών «σημάτων» από τις ευρωπαϊκές αγορές και το έντονα πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street. Αν και η συνεδρίαση έδειχνε ότι θα αποτελέσει την πρώτη θετική μετά ένα σερί τεσσάρων πτωτικών, με τους αγοραστές να φαίνεται να επιστρέφουν μετά και τις πρόσφατες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που έφερε η risk-off στρατηγική λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο τα «χαμόγελα» κόπηκαν απότομα μετά τις 16.00. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε αυτές τις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φτάνουν το 6,9% και για τον τραπεζικό ξεπερνούν το 15%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 837,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,12 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,50%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε «βουτιά» 3,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 701,23 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς κλείνοντας στο -2,23% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο -1,33%, η Εθνική στο -0,52% και η Eurobank με οριακή πτώση 0,07%. Από τον υπόλοιπο FTSE, οι Cenergy, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ η ΔΕΗ σημείωσε βουτιά 3,80% μετά και την πρόσφατη κίνηση του Lansdowne Partners. Το short fund συνεχίζει να χτίζει αρνητικές θέσεις στο Χ.Α., και αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε επικεντρωθεί στις τράπεζες αυξάνοντας τα shorts του σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, τώρα στράφηκε και προς τη ΔΕΗ αυξάνοντας τις αρνητικές του θέσεις στο 1,61% από 1,58% πριν.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές «εξηγώντας» την εικόνα της αγοράς, με τη συμμετοχή των ξένων χαρτοφυλακίων στο Χ.Α. να ξεπερνάει το 60%, είναι λογικό η ελληνική αγορά να παρασυρθεί στη δίνη του διεθνούς κλίματος, το οποίο χθες επιδεινώθηκε ενδοσυνεδριακά μετά και τις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν τρεις κεντρικές τράπεζες (Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη) λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία, ενώ πληθαίνουν τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η οποία ενδέχεται να οδεύει προς την ύφεση για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια. Αυτό οδήγησε τους επενδυτές διεθνώς να πουλήσουν μετοχές και να στραφούν στα ομόλογα. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και το «καλό νέο» της χθεσινής ημέρας, αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε και πάλι κάτω από 2% και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή