Πληρωμή οφειλών rebate, clawback σε 120 δόσεις

Πληρωμή οφειλών rebate, clawback σε 120 δόσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση προκειμένου να αποφευχθεί –έως έναν βαθμό– η υπερσυσσώρευση χρεών των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και των υπόλοιπων παρόχων υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, φέρνει διάταξη που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους σε rebate και clawback προς τον οργανισμό, για τα έτη 2013-2018. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αποτιμά μεν θετικά τη ρύθμιση αυτή, ωστόσο εκτιμά ότι η δυνατότητα καταβολής χρεών σε δόσεις δεν θα ανακουφίσει άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις, εάν αυτή δεν συνοδευτεί από μείωση του ύψους του clawback, ακόμη και μέσα στο 2019. Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί μνημονιακό μέτρο και επιβλήθηκε το 2012 με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2009 είχε ανέλθει στα 5,1 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η αντίστοιχη δαπάνη έχει μειωθεί κατά 62%, στο 1,945 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που παρουσιάζεται υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής – δαπάνη ΕΟΠΥΥ), αυτή μετακυλίεται στις φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή του clawback. Το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέτρο έμμεσης φορολόγησης, που σε συνδυασμό με την άμεση φορολόγηση που τους επιβάλλεται, η συνολική φορολογία εκτιμούν ότι ξεπερνά το 70% του τζίρου τους.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις των οφειλών προβλέπονται μέσω των άρθρων 80 και 81 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» και με απόφαση του υπουργείου Υγείας θα καθοριστούν ο αριθμός των δόσεων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τη ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω ρύθμιση θα ανακουφίσει κυρίως μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να καταβάλλουν ή δεν καταβάλλουν καθόλου τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών. Για τον λόγο αυτό, στην εθιμοτυπική συνάντηση των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας με το υπουργείο Υγείας στα τέλη Ιουλίου, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών οι οποίες –με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου– αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και αυτή της παροχής κινήτρων για επενδύσεις σε κλινικές μελέτες. Πρόκειται άλλωστε για ένα πάγιο αίτημα σύσσωμου του φαρμακευτικού κλάδου που αφορά τον συμψηφισμό της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback). Την πρόταση αυτή είχε μάλιστα συζητήσει με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας η προηγούμενη κυβέρνηση και εξετάζει –σύμφωνα με πληροφορίες– να υλοποιήσει η τωρινή, με στόχο να μετατραπεί το clawback από αντιαναπτυξιακό μέτρο σε αναπτυξιακό. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επεξεργαστεί τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση κατά την τελευταία τους συνάντηση, μέσα στον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής το φθινόπωρο.

Μεταξύ άλλων, οι φαρμακευτικές έχουν θέσει κατά καιρούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της αύξησης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το clawback, αλλά και της εξαίρεσης από τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ του κόστους για τα εμβόλια και τους ανασφάλιστους πολίτες.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, το clawback φέτος θα παρουσιάσει αύξηση 25% σε σχέση με πέρυσι, ήτοι 264 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιστροφών φέτος (μόνο clawback) να φθάσει στο 1,31 δισ. ευρώ από 1,04 δισ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή