Ο «έμπορος του θανάτου» και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο

Ο «έμπορος του θανάτου» και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο συναντήσεις στο ξενοδοχείο Caravel με Αμερικανό πράκτορα που παρίστανε τον έμπορο όπλων, ο 52χρονος Ράμι Γκάνεμ επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 2015 στην Αθήνα για να ελέγξει και να παραλάβει το εμπόρευμα που είχε συμφωνήσει να αγοράσει: 200 αμερικανικής κατασκευής αυτόματα όπλα, διόπτρες νυκτός, θερμικές κάμερες κ.ά. Τον υποδέχθηκε, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές, ο μυστικός πράκτορας της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations – HSI) στον οποίο επανέλαβε ότι οι πελάτες του βρίσκονταν στη Βηρυτό και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Πήγαν μαζί σε αποθήκη στον Ασπροπυργο, όπου υποτίθεται ότι φυλασσόταν το παράνομο εμπόρευμα. Μπαίνοντας μέσα όμως, τα μόνα όπλα που αντίκρισε ήταν αυτά των ανδρών της Ασφάλειας και της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, που τον συνέλαβαν σε εκτέλεση αιτήματος συνδρομής των ΗΠΑ.

H ετυμηγορία

Τη Δευτέρα, τρία και πλέον χρόνια μετά τη μυστική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες κήρυξε ένοχο τον 52χρονο καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση 30 ετών. «Τα εγκλήματα που διέπραξε προκαλούν τρόμο», δήλωσε ο Aμερικανός δικαστής Τζέιμς Οτέρο, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία. Υπερβολή; Στις τελευταίες συναντήσεις του με τον μυστικό πράκτορα, ο Γκάνεμ, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ ως «ο έμπορος του θανάτου», διαπραγματευόταν την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για λογαριασμό πελατών του στο Ιράν, που διατηρούσαν διασυνδέσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Ο «έμπορος του θανάτου» και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο-1

Από επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας προκύπτει ότι ο Ράμι Γκάνεμ, Αμερικανός υπήκοος με καταγωγή από την Ιορδανία, βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ ήδη από το 2010. Εκβιάζοντας αξιωματικούς του στρατού της Ιορδανίας είχε πάρει στα χέρια του και είχε πλαστογραφήσει πιστοποιητικά τελικού χρήστη (end user certificates) με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει παράνομες αγοραπωλησίες όπλων. Η μυστική επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014. Στέλεχος του HSI προσποιούμενος τον λαθρέμπορο όπλων ήρθε σε επικοινωνία με τον Γκάνεμ, που εκείνη την περίοδο ζούσε στο Κάιρο, και συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο «έμπορος του θανάτου» και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο-2

Η συνάντησή τους έγινε σε καφέ απέναντι από το ξενοδοχείο Caravel. Βιντεοσκοπήθηκε και οι συνομιλίες τους ηχογραφήθηκαν από στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, που βρίσκονταν στα διπλανά τραπέζια παριστάνοντας τους πελάτες. «Στη συνάντηση, ο Γκάνεμ έκανε σαφές ότι οι πελάτες του ήθελαν όπλα κάτω από το τραπέζι», έγγραφε το αίτημα δικαστικής συνδρομής, που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο του 2015.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε και πάλι στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2015. Σε αυτήν ο μυστικός πράκτορας έδειξε στον Γκάνεμ φωτογραφίες συσκευών νυχτερινής όρασης, τις οποίες ο λαθρέμπορος όπλων εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει. Πέντε μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, μέσω μιας εταιρείας γενικού εμπορίου που είχε συστήσει στο Αμμάν της Ιορδανίας έστειλε 220.000 δολάρια στις ΗΠΑ ως προκαταβολή για την αγορά 50 νέας τεχνολογίας όπλων, που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές. Αποκάλυψε στον συνομιλητή του ότι παραλήπτες των όπλων ήταν πελάτες του στη Λιβύη και του υπέδειξε να εμφανίσει τη συναλλαγή ως αγοραπωλησία μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο «έμπορος του θανάτου» και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο-3

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έστειλε εκ νέου χρήματα στον «συνεργάτη» του στις ΗΠΑ με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν μια ακόμα φορά στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει το εμπόρευμα πριν να το στείλει στους πελάτες του στη Λιβύη. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου επρόκειτο να διανυκτερεύσει, τοποθετήθηκαν κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες, ενώ στο ακριβώς διπλανό είχαν στήσει το στρατηγείο τους οι πράκτορες των ΗΠΑ και οι Ελληνες συνεργάτες τους. Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μάλιστα είχαν φροντίσει να βρουν μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου υποτίθεται θα κατέληγε το κοντέινερ με το παράνομο εμπόρευμα, αμέσως μετά τον εκτελωνισμό του στον Πειραιά. 

Την 8η Δεκεμβρίου 2015 ο Γκάνεμ και ο γενειοφόρος υπάλληλος της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας πήγαν μαζί στην αποθήκη του Ασπροπύργου. Μπαίνοντας μέσα και αφού διέσχισαν μια απόσταση μερικών μέτρων μέχρι το κοντέινερ ήρθαν αντιμέτωποι με τα προτεταμένα όπλα των Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων ασφαλείας που τους καλούσαν να παραδοθούν. Ο Γκάνεμ, εμφανώς ξαφνιασμένος, δεν προέβαλε αντίσταση και διστακτικά σήκωσε τα χέρια ψηλά. Το στιγμιότυπο έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφία – ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Μία λεπτομέρεια: το κίτρινο κοντέινερ αντί για όπλα περιείχε μπουκάλια με νερό.

Η έκδοση στις ΗΠΑ

Το πρώτο διάστημα μετά τη σύλληψή του, ο Ράμι Γκάνεμ, Αμερικανός υπήκοος με καταγωγή από την Ιορδανία, εξέφρασε νομικές αντιρρήσεις προσπαθώντας να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε τακτική, επιλέγοντας να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις συναλλαγές του. Απευθυνόμενος στα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξάλλου, ο Γκάνεμ φέρεται να είχε ισχυριστεί ότι οι αγοραπωλησίες όπλων ήταν νόμιμες, για λογαριασμό εθνικών κυβερνήσεων, αρνούμενος ότι έστελνε φορτία σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη δίκη του, και ενώ στην ακροαματική διαδικασία είχαν παρουσιαστεί τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις συναντήσεις του στην Αθήνα, υποχρεώθηκε να δηλώσει ένοχος για τα έξι αδικήματα που του αποδίδονταν. Τη Δευτέρα το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες τον καταδίκασε σε φυλάκιση 30 ετών. Τη δικαστική απόφαση σχολίασε το πρωί της Τρίτης με ανάρτησή του στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ για τη συνδρομή τους στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή