Μέρκελ: Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος

Μέρκελ: Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

«Οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς». Ηταν η φράση-κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ όσα ειπώθηκαν (και όσα δεν ακούστηκαν) στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, την πρώτη με την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Κι αυτό, διότι ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές με τη συνολική παρουσία του ότι επιδιώκει να σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος, «πλαισίου», όπως είπε, στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Η αρχή έγινε χθες, καθώς ο πρωθυπουργός είπε στην κ. Μέρκελ ότι μεταφέρει την «ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές» που θα ξεπερνούν αυτές που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.

Η διάθεση αυτή φαίνεται να εκτιμάται από τη γερμανική πλευρά. Η κ. Μέρκελ τόνισε καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει γίνει πολλή πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική». Αλλωστε, στο τετ α τετ τους, η καγκελάριος ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η καγκελάριος ήταν πλήρως ενημερωμένη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν αλλαγές μέσα στις πρώτες πενήντα ημέρες της νέας κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον σε «δύσκολα» θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας (άρση του «φρένου» στις προσλήψεις) και τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ήδη προεκλογικά ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα προωθήσει το σχέδιό της, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ελληνικής «ιδιοκτησίας». Η σχετική αποστροφή του κατά τη χθεσινή του συνομιλία με δημοσιογράφους στο Βερολίνο ήταν χαρακτηριστική: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».

Μέρος αυτού, εξάλλου, είναι η δέσμευσή του ότι θα συζητήσει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (το 2021), αφού προχωρήσει σε κινήσεις και μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας ως μιας κανονικής χώρας στην Ευρωζώνη. Αλλωστε, ενώπιον της κ. Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως υψηλά και δεσμεύθηκε για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και του 2020.

Μέρκελ: Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος-1

Αυτή, όμως, η συζήτηση, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, δεν αφορά την κ. Μέρκελ, αλλά τη συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς. «Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά κυρίως για τις κοινές μας αναπτυξιακές προκλήσεις», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. Ο ίδιος προφανώς ευελπιστεί ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα θέσει τη συζήτηση για τα πλεονάσματα σε νέα βάση.

Συζήτηση έγινε και για τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων και βέβαια για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει «σοβαρά ελαττώματα», τα οποία, όπως είπε, «μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών». Ο πρωθυπουργός έχει πει προεκλογικά ότι η χώρα δεσμεύεται από τη συμφωνία και φέρεται να το επανέλαβε στην καγκελάριο.

Ερωτηθείς για τις γερμανικές επανορθώσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι «το δύσκολο αυτό κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει», θύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει σχετική ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μια θετική ανταπόκριση ώστε να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή