Αυξήθηκαν κατά 42,7% οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα

Αυξήθηκαν κατά 42,7% οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να αποτελεί η Ιταλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τη Γερμανία και την Κύπρο να την ακολουθούν καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως.

Η αξία των εξαγωγών προς την Ιταλία ανήλθε στο 1,87 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Γερμανία με 1,09 δισ. ευρώ και η Κύπρος με 1,01 δισ. ευρώ. Επεται η Τουρκία, προς την οποία η μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων κατά 28,2% οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών, ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2018. Στην 6η θέση φιγουράρουν οι ΗΠΑ και στην έβδομη θέση ο Λίβανος, παρότι οι δύο αυτές χώρες πέρυσι ήταν σε αντίστροφες θέσεις.

Στην 8η και στην 9η θέση παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Γαλλία με άνοδο μιας θέσης από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι 10 αυτές χώρες διαμορφώνουν τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο. Αυτές μάλιστα κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, αυξημένες κατά 42,7% ήταν οι εξαγωγές που κατευθύνθηκαν στην Κίνα, η οποία αναρριχήθηκε στην 12η θέση από την 16η πέρυσι.

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσίασαν και οι εισαγωγές αλλά και το εμπορικό έλλειμμα, παρά την υποχώρηση που εμφάνισαν τον Ιούνιο. Ετσι, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 305,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% και ανήλθαν στα 16,58 δισ. ευρώ από 16,27 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυτές άγγιξαν τα 11,22 δισ. ευρώ από 10,86 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,3%.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 1,07 δισ. ευρώ ή κατά 4,1%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 26,97 δισ. ευρώ έναντι 25,90 δισ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 760,2 εκατ ευρώ ή κατά 7,9% στα 10,39 δισ. ευρώ από 9,63 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Την πρώτη θέση στη λίστα των κυριότερων εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας και για το εξάμηνο του 2019 βρίσκονται τα προϊόντα πετρελαίου, παρά την ελαφριά μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους (-3,3%). Στη δεύτερη θέση, με αύξηση 28,5% ακολουθούν οι εξαγωγές φαρμάκων, ενώ στην τρίτη θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου.

Σημαντική άνοδο γνώρισαν και οι αποστολές βαμβακιού, των οποίων οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν και από την περυσινή 14η θέση αναρριχήθηκαν στην 4η, σημειώνοντας αύξηση 90,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή