Συντονισμός με Λευκωσία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δύσκολη εξίσωση της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό –ζήτημα που κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή– και των σχέσεων με την Αγκυρα, την ώρα που η Τουρκία αυξάνει όλο και περισσότερο την πίεση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση ενόψει ενός «θερμού» Σεπτεμβρίου επαφών που θα γίνουν στο ανώτατο επίπεδο στη Νέα Υόρκη, όπου έχει «κλειδώσει» η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν (με πιθανές ημερομηνίες την 24η και την 25η Σεπτεμβρίου).

Ενόψει των επαφών, άλλωστε, που θα έχουν τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος πρόεδρος, ο βασικός στόχος της χθεσινής τους συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει διεργασιών στον ΟΗΕ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον τόνο έδωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, όπου απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν ο κ. Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» κι ότι «δεν μπορεί να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας πόρους για το προσφυγικό», ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν συγχέει ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. Στην εξίσωση, ωστόσο, μπαίνει και το Κυπριακό, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτές αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για «προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» που δεν οδηγούν σε πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα «η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί».

Ο πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για «συγκρουσιακή ρητορική» που καταδεικνύει τη «διεθνή απομόνωση της Τουρκίας», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Νωρίτερα, αναφέρθηκε στην καμπή στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και επανέλαβε τη θέση για τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση «των αναχρονιστικών εγγυήσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε και για την άτυπη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου –παρόντες, εξάλλου, στη συνάντηση, ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης–, έκανε ειδική αναφορά στις τελευταίες «απαράδεκτες», όπως είπε, δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες, πρόσθεσε, αποδεικνύουν «μια έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία». Ορμώμενος από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου (στην περίκλειστη Αμμόχωστο), ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και για την προοπτική «επιτέλους να επανεκκινήσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση».

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, γίνεται αναφορά στην ενημέρωση για «τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα, αλλά και έναντι της Αμμοχώστου», όπως και στην έντονη αντίθεση και ανησυχία των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη για «τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου». Υπάρχει ακόμη αναφορά για κοινούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών, όπως και στο ότι η Τουρκία πρέπει να τις τερματίσει και να συμβάλει στη δημιουργία «του κατάλληλου κλίματος για τις συνομιλίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή