Μια μυσταγωγία στη Δήλο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρήκαμε τη χορογράφο και σκηνοθέτιδα Αποστολία Παπαδαμάκη στο τηλέφωνο νωρίς το πρωί, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διέθετε λίγο πριν από την παρουσίαση της παράστασης. Βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα, σε μία από τις τελευταίες πρόβες πριν ξεκινήσει μαζί με όλη τη δημιουργική ομάδα για τη Δήλο, όπου πρόκειται να παρουσιαστεί για μία και μοναδική βραδιά το συμμετοχικό θέαμα-δράση μεγάλης διάρκειας και ενορατικής έμπνευσης με τίτλο «Αnamnesis».

Μια συνολική καλλιτεχνική εμπειρία θα είναι και αυτή η δουλειά της Παπαδαμάκη, όπως και οι προηγούμενες δύο της στο Σούνιο και στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, και πάλι μια νύχτα με πανσέληνο (14/9). Η συγκεκριμένη θα λάβει χώρα στο ιερό νησί του Αιγαίου, χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του αρχαιολογικού χώρου και αντλώντας στοιχεία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τη μουσική, τη γλυπτική, τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική.

Ολα αυτά μέσω της κίνησης και του λόγου θα συνδεθούν και θα εξελιχθούν σε ένα δρώμενο εναρμονισμένο με το κάλλος και τη σοφία του αρχιπελάγους, αιώνιου συμβόλου της ανθρώπινης συνείδησης. «Σε αυτή τη χώρα της ουτοπίας», λέει η χορογράφος, «θέλουμε να διευρύνουμε τις αισθήσεις όλων όσοι θα συμμετάσχουν. Θα συμβεί μέσω του σώματος σε μια συλλογική παράσταση-δράση που αποτελείται από 6 μέρη και έχει διάρκεια 6 ωρών, από τη δύση του ηλίου έως περίπου τα μεσάνυχτα».

Οι πρόβες, που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, γίνονται στον λόφο του Φιλοπάππου. Οι δέκα ερμηνευτές έχουν ασκηθεί εκτεθειμένοι στη ζέστη και στον αέρα, πάνω στο βραχώδες έδαφος, σε σημεία που μοιάζουν με τη Δήλο «Οι αρχαίοι τόποι συνδέονται ενεργειακά», λέει η σκηνοθέτις. «Κινητήριος δύναμη είναι η αντίληψη του Πλάτωνα ότι το σώμα είναι ο ναός της ψυχής. Με την πλατωνική έννοια, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της “ενθύμησης” και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις». Γι’ αυτό τον λόγο η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα δημιουργώντας τις συνθήκες μιας μυσταγωγίας υπό το φως της πανσελήνου.

Η «ψυχογεωγραφία»

Η μυθοπλασία της παράστασης ξεκινάει καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις ακτές της Δήλου. Η αποβίβαση των θεατών μεταλλάσσει το ακατοίκητο τοπίο σε ένα «σκηνικό μνήμης». Κατά την περιήγησή τους, οι θεατές ανακαλύπτουν τους ερμηνευτές ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και μνημεία, αποφασίζουν οι ίδιοι τον τρόπο που κινούνται στον χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας έτσι την «ψυχο-γεωγραφία» της παράστασης. Στη συνέχεια καλούνται προαιρετικά να γίνουν μέρος ενός κυκλικού αρχετυπικού χορού, εμπνευσμένου από την πολυπολιτισμική ιστορία της Δήλου που αποτελεί το προοίμιο της «χορογραφίας της πανσελήνου», συνοδευόμενης από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Η παράσταση ολοκληρώνεται με τον λόγο, «όνειρα, ποιήματα και ύμνους, ενθυμήσεις που αντηχούν τη γνώση της αρχαίας πέτρας».

Η συγκεκριμένη παράσταση έρχεται ως εξέλιξη του «From Darkness to Light», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, υφαίνοντας έναν αόρατο μίτο που θα οδηγήσει στην παρουσίαση του «Υπνου και ονείρων» στους Δελφούς το 2020. Εχει λάβει έγκριση από το ΚΑΣ, επιχορηγείται κατά ένα μέρος από το τμήμα Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Εχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης, ώστε οι θεατές να εξασφαλίσουν ονομαστικά τη μεταφορά τους με το καραβάκι Μύκονος – Δήλος με επιστροφή (κόστος 20 ευρώ).

Για περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα οικονομικής συνεισφοράς στο http://apostoliapapadamaki.com/the-dream-and-sleep-performance-series-anamnesis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή