Το Κονκλάβιο (11/09/19)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλούσαν από πριν

Μάζευε κι ας είναι και ρώγες. Εν προκειμένω, δεν είναι ρώγες, αλλά 1,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να «πέσει» σε μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό, επενδύσεις στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και στη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο πρόεδρος της οποίας συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και δήλωσε ότι η EBRD εξετάζει τη συμμετοχή της στα εν λόγω εγχειρήματα. Eχω την εντύπωση ότι η συνάντηση ήταν απλώς το επιστέγασμα μιας συνεργασίας, και μάλιστα στενής, που εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο εδώ και ενάμιση χρόνο.

Είδε μπροστά

Δηλαδή, από τότε που ο Μητσοτάκης βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση και έβλεπε να έρχεται όλο και πιο κοντά –στις μέρες της δικής του διακυβέρνησης– η ώρα που η EBRD θα έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης (η οποία είχε επιστρατευθεί λόγω κρίσης) στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, είδε μπροστά. Συγκεκριμένα, στο 2020, οπότε ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί η χρηματοδότηση. Και ως αρχηγός της Ν.Δ. έριξε λυτούς και δεμένους στη μάχη για να πάρει παράταση.

Των φρονίμων τα παιδιά

Πληροφορούμαι δε ότι τη σχετική συνεννόηση είχε αναλάβει τότε ο Στέλιος Πέτσας –με την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του Μητσοτάκη– σε απευθείας επαφή με τον αναπληρωτή διευθυντή της EBRD Αντώνη Μπαρτζώκα, τον οποίο γνώριζε από τις μέρες που βρισκόταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο Μητσοτάκης ενεργοποίησε τις επαφές του στο ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του Μάνφρεντ Βέμπερ. Παράλληλα, είχε κινητοποιηθεί και η Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες και με επαφές με τον τότε επίτροπο Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος θυμίζω ότι είχε στο χαρτοφυλάκιό του την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Εν ολίγοις, οι νεοδημοκράτες εξήγησαν με ωραίο τρόπο στις επαφές τους στο ΕΛΚ ότι σε ενάμιση χρόνο θα βρίσκονται στην κυβέρνηση, ότι έχουν σχέδιο και ότι θα χρειαστούν επενδύσεις, οπότε καλό θα ήταν να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια κατά 1,5 δισ. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Παράλληλα γεύματα

Πρώτη επίσημη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα και στο νέο Μέγαρο Μαξίμου –είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται ο πρωθυπουργός– και οι οικοδεσπότες είπαν να δείξουν προσωπική αβρότητα με ένα ωραίο γεύμα. Το φαγητό, εξάλλου, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Το λέω γιατί μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αναστασιάδη, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης εθεάθησαν να περπατούν από το Μαξίμου προς το Σύνταγμα. Εκεί, σε ξενοδοχείο της Μητροπόλεως με θέα την Ακρόπολη, είχαν γεύμα εργασίας. Στο παράλληλο σύμπαν, μαζί εθεάθησαν να γευματίζουν ο Στέλιος Πέτσας με τον Κύπριο ομόλογό του Πρόδρομο Προδρόμου. Αυτό θα πει συντονισμός ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συγχαρητήρια

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που τηλεφώνησαν στον Μαργαρίτη Σχοινά για να τον συγχαρούν χθες για τη μεγάλη επιτυχία της εξασφάλισης αντιπροεδρίας (μία από τις τρεις του ΕΛΚ) στη νέα Κομισιόν και σε χαρτοφυλάκια αιχμής για την Ελλάδα και για τη νέα κυβέρνηση. Θυμίζω, εξάλλου, ότι είχαν μια άριστη…συνεργασία κατά την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018 και κυρίως πριν από αυτήν… Εννοείται ότι από τους πρώτους που τηλεφώνησαν ήταν και ο πρωθυπουργός, όπως και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αρκετοί υπουργοί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πληροφορούμαι ότι τον συνεχάρη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος θυμίζω ότι είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σιδεροκέφαλος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή