Το Κονκλάβιο (12/09/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πορτρέτα «πάγωσαν» το 2009

Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που σχολιάζει τα πορτρέτα μεγάλων –και άλλων, μικρότερων– ανδρών που θήτευσαν ως Ελληνες υπουργοί Οικονομικών, τα οποία κοσμούν την αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΟΙΚ, στον έκτο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης. Ανάμεσα σε αυτά, εξάλλου, κοσμεί τον τοίχο και το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Φαντάζομαι ότι θα το πρόσεξε ο Κυριάκος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο ΥΠΟΙΚ για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ωστόσο, δεν ήταν το πορτρέτο του επιτίμου που μαθαίνω ότι σχολίασε ο Μητσοτάκης. Αυτό που πρόσεξε και το είπε χαριτολογώντας με νόημα είναι ότι «λείπουν κάποιοι πίνακες…» Ον παρατηρητικό, ο Μητσοτάκης έχει δίκιο. Οπως άλλωστε τον ενημέρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, «το 2009 σταμάτησαν να μπαίνουν τα πορτρέτα των επόμενων» (γιατί άραγε;). Ο δε Χρήστος Σταϊκούρας, ως οικοδεσπότης, δεσμεύτηκε ότι θα «κρεμάσει» στον τοίχο και τους υπόλοιπους. «Εχω αποφασίσει να τους βάλω όλους», ήταν η σχετική αποστροφή.

Το φάντασμα του Βαρουφάκη

Αυτή προκάλεσε μια κάποια θυμηδία. «Μα, όλους;» αναρωτήθηκε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Ολοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στον Γιάνη Βαρουφάκη. Για την ιστορία, σημειώνω ότι στον έκτο όροφο του ΥΠΟΙΚ ο χρόνος «πάγωσε» στο πορτρέτο του Γιάννη Παπαθανασίου. Ομολογουμένως δείχνει ότι στην οδό Νίκης υπάρχει μια κάποια αυτογνωσία, ότι τα πράγματα από το 2009 και μετά πήγαν κατά διαόλου.

Ερχεται το Παρατηρητήριο

Πέρασε στα ψιλά λόγω των εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις. Ομως, μια από τις σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ήταν αυτή για το Εθνικό Κέντρο Απλούστευσης Διαδικασιών και για το Παρατηρητήριο για Γραφειοκρατία. Αυτή θα είναι μια δομή που θα μετράει τα διοικητικά βάρη της νομοθεσίας και θα αποτυπώνει τον όγκο της γραφειοκρατίας με μεθοδολογίες της Ε.Ε. Μάλιστα, θα βγάζει ένα δελτίο γραφειοκρατίας σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ενημερώνονται τόσο η κοινή γνώμη όσο και οι επενδυτές.

Διοικητικά βάρη

Το Παρατηρητήριο έρχεται με τον αναπτυξιακό νόμο – θα ενταχθεί στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και στον Λεωνίδα Χριστόπουλο, που θα έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του. Θυμίζω ότι υπήρξε σύμβουλος του Μητσοτάκη επί των ημερών του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε βασικό ρόλο στον σχεδιασμό του επιτελικού κράτους. Γιατί είναι σημαντικό; Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τον ΟΑΣΑ την περίοδο 2013-2014. Τότε μέτρησαν τα διοικητικά βάρη και εξοικονόμησαν κοντά στο μισό δισ. ευρώ από τη μείωσή τους. Θυμίζω ότι τότε ανέβηκε το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ στις 10.000 ευρώ.

Αυτόγραφα

Δεν είναι μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλο appeal στα παιδιά. Οπου δει παιδί, τρέχει να βγάλει σέλφι μαζί του και αντιστρόφως. Εξ ου και το χθεσινό πέρασμά του για τον αγιασμό του πρώτου κουδουνιού της σχολικής χρονιάς από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου ήταν κάτι σαν deja vu για τους στενούς συνεργάτες του. Μόνο που αυτή τη φορά τα παιδιά ζητούσαν… αυτόγραφο από τον Μητσοτάκη κραδαίνοντας μια κόλλα χαρτί. Δεν τους χάλασε το χατίρι.

Εικόνες από το μέλλον

Ερχονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η παρούσα Βουλή είναι η αναθεωρητική. Πριν από αυτή, έρχεται η συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας. Θυμίζω ότι πρόεδρος θα είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ. ο Κώστας Τζαβάρας, που είναι και έγκριτος νομικός. Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε, άλλωστε, αναλάβει αυτόν τον ρόλο και όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ιερό δισκοπότηρο» αυτής της αναθεώρησης θεωρώ ότι είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων που έχει προτείνει η Ν.Δ., θα μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος και από 151 βουλευτές. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναινέσει σε αυτό. Υποψιάζομαι ότι θα επικαλεστεί την «ειλικρίνειά» του ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή