Προς επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο κτίριο «φάντασμα» του Πειραιά

Προς επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο κτίριο «φάντασμα» του Πειραιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος, έπειτα από δεκαετίες διαδοχικών προσπαθειών, εκτιμάται ότι θα έχει η αξιοποίηση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, το γνωστό Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η σχετική επιτροπή της δημοτικής αρχής Πειραιά αναμένεται να ολοκληρώσει και τυπικά τη διαγωνιστική διαδικασία, βάσει της οποίας πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate – EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, παρότι στελέχη των εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξα για την υπέρ τους έκβαση του διαγωνισμού, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, επομένως ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκριθεί η παραπάνω κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και παραμένει χωρίς χρήση από το 1973. Το επενδυτικό σχέδιο των 50 εκατ. ευρώ προβλέπει την ανάπτυξη ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει εμπόριο (πιθανώς στους ισόγειους χώρους), χώρους γραφείων και ξενοδοχείο, καλύπτοντας σειρά αναγκών στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να είναι μικρότερο από 900.000 ευρώ, πλέον του τυχόν αναλογούντος ΦΠΑ κατ’ έτος. Το αντάλλαγμα θα παραμείνει σταθερό κατά την πρώτη τριετία από την υπογραφή της σύμβασης, μετά δε από αυτό το χρονικό διάστημα θα αναπροσαρμόζεται κατά τη δηλωθείσα από τον υποψήφιο αναπροσαρμογή, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 2% ετησίως. Το ύψος της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης για τα 99 χρόνια της παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 89,1 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα έσοδα της παραχώρησης.

Εν τω μεταξύ, η Dimand προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και την έτερη μεγάλη επένδυση που «τρέχει» στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία αφορά την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Εκεί, τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου του παλιού εργοστασίου, δημιουργώντας συνολικά 30.000 τ.μ. σύγχρονων χώρων γραφείων, ενώ μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια το μέγεθος αυξάνεται σε 43.000 τ.μ. Εξ αυτών, τα πρώτα 10.000 τ.μ. παραδίδονται τις επόμενες ημέρες προς χρήση στην Alpha Bank, η οποία έχει συμφωνήσει για τη μίσθωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο ακίνητο όλων των υπηρεσιών μηχανοργάνωσης και ψηφιακών υπηρεσιών του τραπεζικού ομίλου, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε πέντε διαφορετικά ακίνητα σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. γραφείων έχουν βρει μισθωτές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται σε αυτά μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες, κάτι που θα γίνει σε δύο στάδια, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επένδυση συμμετέχει και η Grivalia του ομίλου Eurobank, στην οποία θα μεταβιβαστεί η κυριότητα των ολοκληρωμένων κτιρίων, μόλις αυτά ολοκληρωθούν, έναντι προσυμφωνημένου ποσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή